MUZIKA MIRA: Koncert Kuće dobrih tonova iz Srebrenice

Na Svjetski dan muzike, 21. juna, u Pozorištu Prijedor, „Kuća dobrih tonova“ iz Srebrenice u saradnji s omladinskim horom Bosanskog kulturnog centra iz Prijedora održala je prvi javni nastup nakon više od godinu dana pauze, pod nazivom „Koncert prijateljstva – dijalog za budućnost“.

Repertoar pjesama, koji je pomno biran, a uključivao je tradicionalne bosanskohercegovačke, hrvatske i srpske pjesme, kao i klasične pjesme i evergreene, naveo je svakoga na pjevanje i dobru zabavu. Kroz ovakve događaje i projekte mladima se daje prilika da se upoznaju, razmijene razmišljanja i iskustva, te da se razvijaju i međusobno nadopunjuju i kreiraju svoju svakodnevnicu kroz umjetnost, kulturu i glazbu.

“Ovim koncertom htjeli smo ostvariti promociju i saradnju dva grada, Srebrenice i Prijedora, s ciljem kulturne razmjene, afirmisanja interkulturalnih vrijednosti i druženja. Također, želimo poslati poruku da je u manjim sredinama moguće napraviti sadržaje koji pozivaju na pozitivne promjene u zajednici i šalju poruke povjerenja i razumijevanja za bolju budućnost”, izjavio je Ismar Porić, menadžer i umjetnički direktor “Kuće dobrih tonova”.

Ovaj koncert Kuće dobrih tonova u Srebrenici podržan je kroz USAID-ov projekat izgradnje pomirenja PRO-Budućnost koji implementira CRS sa partnerima.”Imajući u vidu sve patnje koje su građani Srebrenice i Prijedora pretrpjeli u proteklom ratu, ovim događajem smo pokazali i to da razumijemo patnje jedni drugih i imamo želju da idemo u bolju i mirniju budućnost zajedno”, kazala je direktorica projekta PRO-Budućnost, Majda Behrem-Stojanov.

“Punih deset godina „Kuća dobrih tonova“ je najbolji primjer kako se muzikom, kulturom i obrazovanjem grade porušeni mostovi, sklapaju nova prijateljstva i stiču neraskidive veze širom Bosne i Hercegovine, Evrope i svijeta koje samo djeca mogu – iskreno i bez rezerve”, kazao je Ismar Porić, te dodao da „Kuća dobrih tonova“ teži da postane regionalna platforma za upoznavanje, edukaciju i komunikaciju mladih ljudi na Zapadnom Balkanu i Evropi.

Kroz projekat PRO-Budućnost je prošle godine, za vrijeme pandemije, podržana rekonstrukcija biblioteke/multimedijalnog centra Kuće dobrih tonova u Srebrenici.

Izradu ovog teksta podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država USAID. Sadržaj ovog teksta ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD-a

Izvor: PRO budućnost, Foto: PRO-budućnost

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top