TRAČAK NADE ZA ASANŽA: Ključni svedok opozvao svedočenje, izmislio optužbe da bi se spasio!

Ključni svedok optužnice protiv osnivača Vikiliksa Džulijana Asanaža – opoziva svoje svedočenje – a poslanici u Nemačkoj apeluju na američkog predsednika Džozefa Bajdena – ali i na kancelarku Angelu Merkel.

On je najpoznatiji novinar koji je iza rešetaka zatvora na Zapadu: Džulijan Asanž. U pritvoru je u Londonu od aprila 2019. SAD traže njegovo izručenje – zbog objavljivanja tajnih dokumenata o vojnim operacijama u Iraku i Avganistanu.

Asanž je na svojoj platformi Vikileaks 2010. objavio materijal koji mu je dostavila uzbunjivačica Čelzi Maning, uključujući video zapise o navodnim ratnim zločinima koje su počinile Sjedinjene američke države.

Glavni navod optužnice sačinjene za vreme predsednika Donalda Trampa: Otkrivanje i ugrožavanje obaveštajnih izvora. Teoretski maksimalna kazna: 175 godina.

U januaru 2021. godine londonski sud odbio je da izruči Asanža SAD s obrazloženjem da između ostalog postoji rizik od samoubistva. Prema specijalnom izvestiocu UN za torturu Nilsu Melceru, pogoršanje njegovog zdravlja, uključujući i mentalno, takođe je rezultat uslova u zatvoru u Velikoj Britaniji. Međutim, sud je odbio puštanje uz kauciju – zbog navodnog rizika od bekstva.

Optužbe protiv Asanža „konstruisane i neutemeljene”

Ali sada postoji tračak nade za Asanža, jer je podjednako važan i sumnjiv svedok tužilaštva opozvao navode iznete protiv osnivača Vikiliksa, piše islandski lista „Stundin”. Sigurdur Ingi Tordarson prvobitno je tvrdio da je Asanž tražio od njega da špijunira političare i hakuje računare.

Islanđanin, umešan u kriminalne mahinacije, sada je povukao ove izjave: izmišljene su, on ih je izneo u zamenu za garanciju nekažnjavanja od strane američkog Ministarstva pravde i Federalnog istražnog biroa (FBI). FBI je centralna agencija za sprovođenje zakona američke vlade, a takođe i unutrašnja tajna služba.

Nemački članovi Bundestaga koji se odavno angažuju za Asanža osećaju se potvrđenim ovim iznenađujućim preokretom:

„Poslednja otkrića o izmišljenim optužbama ključnog svedoka koji sarađuje sa FBI još jednom pokazuju da su optužbe protiv novinara Džulijana Asanža konstruisane i neosnovane”, kaže se u zajedničkoj deklaraciji parlamentaraca iz svih parlamentarnih grupa zastupljenih u Bundestagu – sa izuzetkom Alternative za Nemačku (AfD).

Osnivač Vikiliksa u specijalnoj samici

Članovi parlamentarne grupe „Sloboda za Džulijana Asanža” apeluju na američkog predsednika Džozefa Bajdena da „jednom zauvek okonča postupak izručenja započet pod prethodnom administracijom Donalda Trampa i da zaustavi progon osnivača Vikiliksa”.

Džulijan Asanž je više od dve godine u “uslovima sličnim mučenju” u zatvoru sa maksimalnim obezbeđenjem Belmarš u Londonu. Uprkos kritičnom zdravstvenom stanju, 3. jul, svoj 50. rođendan mora da provede u specijalnoj izolaciji, u samici.

Istovremeno, ova inicijativa poziva kancelarku Angelu Merkel da okom predstojeće posete Vašingtonu „odlučno” radi na okončanju progona Džulijana Asanža i da insistira na poštovanju slobode štampe i izražavanja.

„Tim pre što se pokazalo da su važni delovi optužbi na kojima se temelji američka optužnica očigledno izmišljeni”, naglasila je političarka Levice Sevim Dagdelen.

Skandalozno podrivanje vladavine prava

Slobodni demokrata Đir-Sarai kritikuje odbijanje puštanja Asanža uz kauciju kao „ustavni i humanitarni skandal s obzirom na teške zatvorske uslove”.

Američka administracija predsednika Bajdena trebalo bi da iskoristi priliku da i po ovom pitanju „potpuno ostavi Trampovu eru”, dodao je demohrišćanin Frank Hajnrih.

Odnos prema Asanžu ni na koji način nije u skladu sa vladavinom zakona, kaže socijaldemokrata Frank Švabe. „Drama” mora odmah da se prekine, zbog lošeg zdravlja osnivača Vikiliksa.

Poslanica Zelenih Margit Štump rezimira apel: Ako SAD i zapadna zajednica država žele uverlljivo da se zalažu za zaštitu slobode štampe i vladavine zakona, moraju da prestanu da na primeru Asanža pokazuju kako izgleda progon neprijatnih novinara. Kriminalizacija istraživačkog novinarstva, koje je u slučaju Vikiliksa na videlo iznelo jezive ratne zločina, mučenja i skandaloznu korupciju, „ne samo da slabi demokratiju i vladavinu zakona, već i podriva poverenje ljudi u javne institucije”.

Venčanje u zatvoru?

Protest se nastavlja i u Velikoj Britaniji. U četvrtak je u znak protesta brod na kojem je pisalo – sloboda za Asanža – plovio Temzom blizu londonskog parlamenta i američke ambasade.

Na brodu je bila i njegova verenica i majka njihove dece, Stela Moris. Njih dvoje žele da se venčaju što pre. Po mogućnosti na slobodi, ali ako mora – onda i u zatvoru.

Izvor: Deutsche Welle
Foto: Wikimedia Creative Commons

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top