RADOVAN KOVAČEVIĆ: BiH nema visokog predstavnika, tako da nema ko da nametne zakon o negiranju genocida

Savjetnik za unutrašnju politiku člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, Radovan Kovačević, komentirao je za “Sputnjik” prijedlog visokog predstavnika Valentina Incka (Inzko)  koji traži da BiH donese zakon koji kažnjava negiranje genocida i glorificiranje ratnih zločinaca. On je kazao kako BiH nema visokog predstavnika, tako da nema ko da nametne ikakav zakon.

Kovačević kaže da je Incko dao ostavku i da je ona prihvaćena u Ujedinjenim nacijama, a da novi visoki predstavnik za BiH nije imenovan u skladu sa Aneksom 10 Daytonskog sporazuma, u Vijeću sigurnosti UN, koji je, kako kaže, jedini relevantan organ za izbor visokog predstavnika u BiH.

– To znači da u BiH visoki predstavnik više ne postoji. U tom smislu ne postoji apsolutno niko ko bi mogao da nametne bilo kakav zakon, a da bi to na bilo koji način bilo relevantno – kaže Kovačević.

Dodaje da bh. entitet Republika Srpska, ni na koji način, ne može više da prihvata i da toleriše kršenje Daytona.

– Mi duboko vjerujemo da je vrijeme nametanja bilo kakvih zakona ili rješenja u BiH prošlost, i da je pred njom budućnost u kojoj će izabrani politički predstavnici koji nose odgovornost od građana u ovoj zemlji preuzeti odgovornost za budućnost ove zemlje i da će u BiH postati relevantna samo ona rješenja i zakoni do kojih se dođe dogovorom – zaključuje Kovačević.

Izvor: avaz.ba, Foto: Društvene mreže

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top