POZIV KOJI MENJA SVE Vučić daje sebi ovlasti „da se u sve umeša“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je inženjerski centar u nemačkoj kompaniji “ZEDEF” u Pančevu. U fabrici radi 200 inženjera iz Nemačke i Srbije, a predsednik tvrdi: hibridni volvo i električni mercedes ne bi postojali bez učešća Srbije. Predsednik je odgovarao samo na ekonomska pitanja, a na pitanje na osnovu kojeg ovlašćenja on zove ministra finansija i traži devet miliona evra za put, kaže da je to sebi dao za pravo.

Predsednik Srbije kao da je neprestano u kampanji. U Pančevu je na svakih stotinak metara bilbord sa njegovim likom, obilazi fabrike, a kako se bliže izbori sve više počinje da raspoređuje novac građana Srbije. Tako je prilikom obilaska Kladova jedan poziv ministru finansija promenio sve.

Vučić: Ako nam zatreba devet miliona evra za Golubac-Milanovac, možemo li da nađemo ili ne, pre kraja godine?

Mali: Možemo do kraja godine.

Vučić: Ajde, brčkaj se. Eto, završeno Golubac-Milanovac.

N1 : Na osnovu kog člana Ustava i zakona vi zovete nekog i tražite devet miliona evra, taj neko vam odobrava to za minut. To je novac građana Srbije, oni imaju prava da znaju, a na kraju krajeva da li je to normalno?

Vučić: To je u skladu i nije u skladu sa svakim članom Ustava i svakog zakona, ali nije u suprotnosti ni sa jednim, ali ja sam zadovoljan kada mi kao primedbe nalazite to da želim da se mešam u razvoj Srbije i da želim da gradim puteve, da želim da gradim pruge i da želim da učestvujem u napretku Srbije.

Puteve i pruge grade radnici, a predsednikovo mešanje nije prvi put. Procedura za izgradnju puteva postoji i ona je dobra, kaže profesor Fakulteta organizacionih nauka Vladimir Obradović, ali jasno je svima da se ne poštuje.

„Pitanje finansiranja je pitanje koje dolazi na kraju, ono što bih ja pre toga pitao jeste ko je doneo uopšte odluku da se taj put gradi, zašto je preči nego neki drugi put i zašto je preče nego nešto drugo u danu kada poljoprivrednici prosipaju paradajz, jer je cena toliko niska. Dakle, zašto država ne interveniše subvencijom u poljoprivredne proizvode umesto tog puta? Ne kažem da to treba, ali bi takve stručne analize prethodile ovakvoj odluci“, smatra Obradović.

Stručne analize prave se često na licu mesta jer predsednik uz sebe uvek ima stručnjake.

Putevi, fabrike, radna mesta, struja, sudski procesi – sve to nije u nadležnosti predsednika Srbije, ali Vučić, kako kaže, daje sebi za pravo da se u sve umeša.

Izvor: n1, Foto: YouTube, printscreen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top