ALEKSANDAR VUČIĆ: Kurti na svaki način minira pregovore!

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti na današnju rundu razgovora Beograda i Prištine u Briselu, pod pokroviteljstvom EU, došao sa namjerom da razori dijalog.

“To je loše, ali mene strahovito brine to što su odbili da prihvate da će se uzdržavati od akcija koje mogu da destabilizuju situaciju na terenu”, rekao je Vučić u Briselu.

On je poslije sastanka sa Kurtijem i predstavnicima EU Miroslavom Lajčakom i Žozepom Boreljom novinarima rekao da je bilo predviđeno da Beograd i Priština prihvate tri tačke koje je predložila Unija, ali da do toga nije došlo, jer je Priština odbila sve prijedloge.

“Trebalo je da se usaglasimo da intenziviramo napore na indentifikaciji ostataka nestalih osoba, da se uzdržimo od akcija koje bi mogle da destabilizuju stanje na terenu i da se glavni pregovarači redovno sastaju jednom mesečno”, objasnio je Vučić.

On je istakao da se Srbija u potpunosti saglasila sa svim prijedlozima EU, koje je Priština odbila, uslovljavajući svoj pristanak “nekim novim političkim kriterijumima”.

“Suština Kurtijevog izlaganja je bilo to da je Srbija kriva za najmanje tri genocida na Kosovu i Metohiji – prvi 1878. godine, kad je Srbija stekla nezavisnost tokom Berlinskog kongresa, drugi tokom Balkanskih ili Drugog svetskog rata i treći 1999. godine”, naveo je Vučić.

Prema njegovim riječima, Kurti je zahtijevao da se Srbija suoči sa svojom prošlošću i da se u dijalog uključe dokumenta koordinatora REKOM mreže pomirenja Nataše Kandić i izjave koje je navodno potvrdio lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.

“Kurti je opet pokrenuo pitanje isključivanja Veljka Odalovića iz Komisije za nestala lica”, rekao je Vučić po završetku dijaloga u Briselu, ističući da je poslije prošle runde razgovora mislio da je nemoguće imati lošiji sastanak, ali da se danas uvjerio da je i to moguće.

Izvor: Srna, Foto: Predsedništvo Srbije

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top