BEZOS POLETO U SVEMIR: Prekretnica u kosmičkim putovanjima

Džef Bezos, najbogatiji čovek na svetu, poleteo je u svemir u svom raketnom brodu “Nju šepard” u istorijskom podorbitalnom letu, što je nova prekretnica u privatnim putovanjima u kosmos. Posle sedam minuta i 25 sekundi letelica se uspešno prizemljila. Posle tri minuta na zemlju se spustila i kapsula sa posadom. Svi članovi posade izašli su sa osmehom iz kapsule, dočekani ovacijama okupljenih članova njihovih porodica i novinara. Džef Bezos je uspešno sletanje proslavio prskanjem šampanjcem.

„Uzbuđen sam, tako sam uzbuđen i radoznao. Svi koji su ranije bili u svemiru i vratili se rekli su da ih je to iskustvo promenilo, rekli su da kada su videli Zemljinu atmosferu, shvatili su koliko je Zemlja krhka, samo jedna planeta, ne znam kako će me ovo promeniti, ali znam da hoće, i uzbuđen sam da saznam kako“, rekao je Bezos CNN-u pred poletanje.

Bezos je rekao da je sanjao o putovanju u svemir od kada se rodio, a kada je imao pet godina gledao je Nila Armstroga i Baza Oldrina kako šetaju po mesecu 1969. godine.

Zajedno sa Bezosom u raketnom brodu su njegov brat Mark (53), potom avijatičarka Voli Fank (82) i tinejdžer koji je nedavno završio srednju školu Oliver Dimen iz Holandije (18), kao najstarija i najmlađa osoba koje će stići do svemira.https://www.youtube.com/embed/-Z87c0VDHDY?feature=oembed&enablejsapi=1

Na pitanje da li se nadala da će otići u svemir sa nekim koga ne može ni pivom da časti, Voli je rekla da je nekako znala da će se to desiti jednog dana.

„Čekala sam dugo… veoma sam uzbuđena da vidim kako je u svemiru i da radim u kapsuli sve ono što mogu“, rekla je ona za CNN.

Bezos je dodao da je Fankova bila deo grupe „Merkur 13“ i prošla je obuku za astronaute NASA početkom šezdesetih godina prošlog veka, ali nije dobila priliku da leti u svemir zbog svog pola.

Džefova i Markova sestra Kristina poslala im je poruku i rekla da je veoma uzbuđena zbog ovog „istorijskog poletanja“.

„Džef, o ovome si sanjao ceo svoj život. Tvoja strast prema svemiru je zarazna. Mark ti si najveći šampion kada se radi o ohrabrivanju nas u našim avanturama“, poručila im je u poruci sestra.

Dimen je prva mušterija koja plaća za let Bezosovoj kompaniji „Blu oridžin“. On planira da od septembra studira fiziku i menadžment inovacija na Univerzitetu u Utrehtu. Njegov otac je šef kompanije za investicioni menadžment „Somerset kapital partners“.

Njih četvoro će biti prvi ljudi koji će leteti u raketnom brodu „Nju Šepard“ koju je napravio Bezosov „Blu oridžin“. U brod se posada nije ukrcala sve dok lansiranje nije bilo potpuno automatizovano.

Bezos je osnovao „Blu oridžin“ 2000. godine, a „Blumberg“ procenjuje njegovo bogatstvo na 206 milijardi dolara.

Američki milijarder je poleteo iz pustinje u Zapadnom Teksasu do ivice svemira, a let bi trebalo da traje 11 minuta.

Pre devet dana, njegov veliki konkurent Ričard Brenson obavio je uspešno prvi turistički let do svemira preko svoje kompanije „Virdžin galaktik“, ali će Bezos dostići veću visinu – 100 kilometara u poređenju sa Brensonovih 86 kilometara.

Izvor: n1, Foto: YouTube, printscreen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top