DOSTUPAN ON LAJN: Objavljen izvještaj Nezavisne međunarodne komisije o Srebrenici

Izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine od danas je dosupan na veb stranici Komisije kao i na veb stranici Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Iz Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica podsjećaju da je Vlada Republike Srpske odluku o osnivanju Komisije donijela na osnovu zaključaka republičkog parlamenta, a sa sadržajem Izvještaja upoznata je na posebnoj sjednici 11. juna ove godine.

– Vlada Srpske je uvjerena da će jedino cjelovito i istinito sagledavanje događaja u srebreničkoj regiji, ali i u cijeloj BiH, doprinijeti jačanju povjerenja i tolerancije među narodima u BiH, konačnom pomirenju i suživotu sadašnjih i budućih generacija – ističe se u saopštenju Republičkog centra.

Mediji u Federaciji BiH izvještaj su nazvali skandaloznim.

Takozvana Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine objavila je skandalozan izvještaj kojem je cilj relativizacija počinjeg zločina genocida i odgovornosti počinitelja, piše Klix.ba.

Izvještaj komisije koju je predvodio izraelac Gideon Greif napisan je na više od hiljadu strana, a zaključuje kako se u Srebrenici nije dogodio niti pojedinačni zločin genocida, niti genocid uopće, piše Klix i ocjenjuje sramotnim činom.

Ljudi koji su pobijani su, navodi se u ovom tzv. izvještaju uglavnom ratni zarobljenici i da odgovorni se, kažu, trebaju kaznit.

Komisija se bavila i brojem stradalih u srebreničkoj regiji, prvenstveno brojem ubijenih Bošnjaka. Kažu da je do sada bilo široko prihvaćeno tumačenje da ubistvo 8.000 muslimanskih muškaraca nalikuje genocidnim zločinima koje su počinili nacisti, sistematski odvajavši Jevreje i druge manjine od ostatka stanovništva, da bi ih potom ubili.

“Nalazi Komisije pokazuju da se zločin takve prirode nije dogodio. Štaviše, Komisija je utvrdila da su muslimanske snage 28. divizije Armije Republike BiH unutar Srebrenice formirale vojnu kolonu sa više od 12.000 pripadnika vojske koja se probila kroz formacije srpske vojske i krenula prema muslimanskoj teritoriji. Napadi na ovu kolonu, koji su prouzrokovali smrt približno četiri do pet hiljada pripadnika 28. divizije Armije Republike BiH, mogu se smatrati legitimnim vojnim akcijama. Međutim, pogubljenje 2.500-3.000 vojnih zatvorenika, uključujući nekoliko stotina muških civila iz baze Potočari, pored nekoliko stotina razmijenjenih vojnika, predstavlja ratni zločin. Komisija ne sumnja u zločinačku prirodu ovih ubistava”, navodi se između ostalog u izvještaju koji je ocjenjen kao skandalozan.

Izvor: Srna/Klix.ba, Foto: incomfis-srebrenica.org

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top