KREMLJ REAGOVAO NA TURSKI PREDLOG: Krim ne može biti deo rusko-turskog “sporazuma”!

Ruske regije ne mogu biti predmetom bilo kakvih transakcija s drugim zemljama – tako je na izjave turskog profesora Hasana Unala u svezi statusa Krima reagirao glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

“Naravno, ruske regije nikada ne mogu biti niti će biti predmet bilo kakvih transakcija, to ne dolazi u obzir”, izjavio je Peskov, istodobno naglasivši kako je teško vjerovati da je spomenuti turski profesor kroz svoje mišljenje predstavio službeni stav Ankare po ovom pitanju.

Ranije su mediji objavili mišljenje Hasana Unala, profesora na turskom sveučilištu Maltepe (Istanbul), koji je sugerirao da bi se Rusija i Turska mogle dogovoriti o priznanju statusa Krima ako Ruska Federacija prizna Tursku Republiku Sjeverni Cipar kao neovisnu državu.

Međutim, ovdje bismo željeli podsjetiti na slijedeće: glavni urednik portala Geopolitika News Zoran Meter još je u kolovozu 2019. g. u drugom dijelu svoje velike analize pod naslovom „KRIZA U ISTOČNOM SREDOZEMLJU (2): Rusija priznaje „Tursku Republiku Sjeverni Cipar“, a Turska Krim ruskim?“ (koju možete pročitati i ispod teksta), između ostalog napisao i slijedeće:

„Postoje i oni komentatori u Turskoj i u Rusiji koji vuku paralelu s „TRSC“ („Turska Republika Sjeverni Cipar“, op.GN) i Krimom, u smislu moguće međusobne potpore jedne drugoj Ankare i Moskve: prva bi Krim priznala ruskim, a druga priznala nezavisnost proturskog sjevernog Cipra.

Međutim, to su, prema meni, prilično proizvoljne konstrukcije koje bi se mogle realizirati samo u uvjetima totalno poremećenih odnosa jedne i druge zemlje sa Zapadom i u krajnje složenim scenarijima. Puno je realnije da će Moskva nastaviti svoju politiku određenog neutraliteta prema pitanju novonastale tursko-ciparske krize. …“

Istom je prigodom Meter dodao kako, neovisno o svemu, Rusija i Turska još uvijek imaju „dovoljno prostora za trgovinu“, „što izaziva nervozu Zapada.“

Jesu li spomenuti poremećeni odnosi sa Zapadom, o kojima Meter piše u svojoj analizi, sada konačno i stigli teško je reći. Međutim, u svakom je slučaju vrlo indikativno da se ovakve vijesti iz početnog, gotovo kuloarskog miljea iz 2019. g., daleko od očiju šire javnosti i propuštanja u eter, sada izdižu na visoku intelektualnu (turski sveučilišni profesor) i političku razinu (reakcija ruskog državnog vrha) – a obje itekako popraćene od strane mainstream medija dviju država. Sinkronizirano djelovanje Moskve i Ankare ili individualna promišljanja uglednih intelektualaca – za sada možemo samo nagađati, a završnu ocjenu prepustiti vama.

Izvor: Geopolitika
Foto: Printscreen YouTube / VOA News

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top