I NEMAČKA IMA SVOG ‘MALOG’: Potencijalni nasljednik Angele Merkel priznao da je plagirao dio knjige!

Armin Laschet, za kojeg se pretpostavlja da će biti nasljednik Angele Merkel na poziciji kancelara Njemačke, javno se izvinio zbog toga što je 2009. godine plagirao dio sadržaja knjige.

Priznao je da u knjizi o imigracijama nije naveo izvor podataka.

“To je očigledno bila greška za koju snosim odgovornost. Zbog toga se želim izviniti”, poručio je i dodao da će se ponovo provjeriti da li je napravio još grešaka u knjizi.

Karsten Weizenegger, stručnjak za razvojnu pomoć, je prvi na Twitteru ukazao da je u knjizi naveden citat bez izvora. Zbog plagijarizma i drugih propusta u pisanju naučnih djela u Njemačkoj se snose ozbiljne posljedice. Potvrda toga jeste da je nekoliko političara ranije moralo podnijeti ostavke.

Laschet se izvinio građanima nekoliko sedmica nakon što je to učinila i Annalena Baerbock, zvaničnica stranke Zelenih koja također pretenduje za kancelara. I ona je priznala da u svojoj knjizi nije istakla pojedine izvore podataka.

Osim toga, njemačkom parlamentu nije prijavila da je dobila stranačke bonuse vrijedne nekoliko hiljada eura te je morala ispravljati netačne informacije istaknute u njenoj biografiji.

Laschet se nedavno morao izviniti i zbog toga što se pred kamerama smijao tokom konferencije za novinare, a koja je bila posvećena katastrofalnim poplavama koje su pogodile zemlju.

Ankete pokazuju da njegov umjereno konzervativni stranački blok ima prednost ispred socijaldemokrata. Međutim, ovom 60-godišnjem političaru sve više opada rejting zbog učestalih kontroverzi s kojima se dovodi u vezu.

Parlamentarni izbori u Njemačkoj su zakazani za 26. septembar, prenosi Euronews.

Izvor: Klix
Foto: Printscreen YouTube / DW News

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top