MILORAD DODIK: PIC je antidejtonsko tijelo, jedino uz visokog predstavnika koje destabilizuje BiH!

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da će “samo i uvijek Narodna skupština Republike Srpske govoriti da li je nešto u interese RS ili BiH, a ne Vijeće za provedbu mira (PIC)”.

“Otkako je potpisan Dejtonski mirovni sporazum PIC je antidejtonsko tijelo, i jedina dva tijela koja u ovom trenutku destabilizuju BiH su upravo PIC i visoki predstavnik”, izjavio je Dodik Srni upitan da prokomentira izjavu Upravnog odbora PIC-a, sa kojom se nije složila Ruska Federacija.

U toj izjavi “najoštrije osuđuju eskalaciju tenzija koja dolazi od nekih političkih lidera kao odgovor na nedavnu izmjenu Krivičnog zakona, kao i korake koje je preduzela Narodna skupština Republike Srpske, a koji bi narušili stabilnost i omeli efikasan rad organa vlasti”.

“U Republici Srpskoj malo koga više zanima šta je jedna samoorganizovana grupa ambasadora, koja nije predviđena Dejtonskim mirovnim sporazumom, zaključila, jer odluke o budućnosti BiH neće donositi oni, već legalno izabrani predstavnici na svim nivoima vlasti. Države koje su se samoorganizovale u jedno antidejtonsko i antiustavno tijelo kakvo je Vijeće za provedbu mira neka pokušaju da objasne u svojim zemljama kako jedna neformalna grupa ambasadora pokušava da upravlja nezavisnom i suverenom državom, koja redovno sprovodi demokratske izbore”, rekao je Dodik.

On je upitao “da li parlamentarci Francuske, Italije ili Velike Britanije znaju šta njihova država radi u BiH i da li znaju da je PIC tijelo bez legaliteta i legitimiteta koje vrijeđa zdrav razum i inteligenciju prosječnog čovjeka i to u 21 vijeku”.

“Šutnja u FBiH na njihove aktivnosti i saopštenja je manir kvazi elita koje su kroz različite epohe služile i pokoravale se radije tuđinima, nego što su preuzimali odgovornost i borili se”, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je Narodna skupština “najviši organ Republike Srpske sačinjen od direktno biranih narodnih poslanika koji za svoj rad ne odgovaraju ni PIC-u ni viskom predstavniku, već samo građanima koji su ih i birali”.

“Stoga je svaki komentar na saopštenje PIC-a više izlišan. Čak je i vrijeme predviđeno za komentare na njihove sedmične eseje isteklo, baš kao što je isteklo i vrijeme u kojem su sebi pribavili vlast koja im nije data ni Dejtonskim mirovnim sporazumom, ni izborima”, kazao je Dodik.

Izvor: Klix.ba
Foto: Printscreen YouTube / DW Српски /Srpski

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top