VUK BAČANOVIĆ: Podanici i kmetovi

Godišnjice, komemoracije, zadušnice i parastosi u postsocijalističkom, postmodernom i postjugoslovenskom društvu uvijek su prilike da se provjere duhovi. Misa za Blajburg koja je ustvari revizionistička politička tribina, politizovani parastos za Dražu Mihailovića i otkrivanje njegove biste u Bijeljini, komemoracija u Fazlagića kuli, sve su to izvrsni testovi za sve one ljude kojima su usta, inače, puna priče o pomirenju, da ne kažu ono čuveno “ali”, nakon kojeg kreću salve istorijskog revizionizma. Jeste HOS NDH vojska fašističke genocidne države, ALI, među njima je bilo nevinih, jeste Draža Mihailović odgovoran za kolaboraciju i masovne zločine prevashodno nad muslimanskim stanovništvom, ALI bili su i masovni zločini nad Srbima i odlikovao ga je Hari Truman, jesu ustaške muslimanske milicije iz Fazlagića kule bacale srpske žene i djecu u jame, ubijajući ih kao životinje, ALI znate teško je to podneblje na kojem je bilo zločina i nad muslimanima.

DA, nesumnjivo je među ustaško-domobranskom vojskom na Blajburgu bilo i mnogo nevinih ljudi, ali za njihovu pogibiju su prevashodno krivi demonski umovi koji su ih izmanipulisali i vezali njihovu sudbinu za nacističku Njemačku, znajući da poraz fašističke zločinačke države ne može proći bez odmazde nad vojskom te (u BiH okupatorske) države i da nema tog komandanta i suda koji bi takvu surovu kaznu preduprijedio. DA, zločinima ravnogoraca, kao i raznih ustaničkih grupa jesu prethodili masovni zločini nad Srbima, ali ti zločini ni na koji način ne mogu opravdati ni kolaboraciju sa nacistima protiv vlastitog naroda, a ni zločine nad nevinim, neboračkim stanovništvom, ako išta drugo, a ono zato jer se na taj način primjenjuje filozofija zla jednaka kao neprijateljska. DA, Truman jeste odlikovao Dražu Mihailovića dok je trajao Hladni rat, što, s obzirom da je notorni nacista Kurt Valdhajm mogao obavljati funkciju generalnog sekretara UN, a kasnije i predsjednika Austrije i nije neka naročita čast. I DA, na balkanskom podneblju su, tokom slabljenja i povlačenja Osmanskog carstva, brojni primjeri gnusnog rasizma i zločina prema muslimanskom stanovništvu raznih narodnosti, ali NE, to nije nikakav izgovor za učestvovanje u organizovanom fašističkom državnom zločinu zatiranja kompletnog (srpskog) naroda najjezivijim metodama, kao što su klanje noževima, ubijanje maljevima i bacanje u jame i pogotovo ne izgovor za odabir sela zloglasnog po takvim jedinicama za slanje poruka o “osveti demokratijom”.

Drugim riječima, bilo kakav ALI u svim navedenim slučajevima nije ništa drugo do tendencija da se razumijevanje istorijskih procesa najprije liši pozicije najelementarnijeg etičkog imperativa, da se empatija kao drugome ismije kao naivna suprotnost krvoločnom makijavelizmu, a potom da se, perfidno, korak po korak pristupi normalizaciji dehumanizacije drugih ljudskih bića, a koja se vrši pabirčarskim odabirom onog najgoreg iz “njihove” i prešućivanjem istog iz “naše” istorije.

Kada je Milorad Dodik izjavio da Bošnjaci “nisu državotvoran”, već “podanički narod”, jer su “oni konvertovali svoju vjeru u nekom tamo vremenu”, on ne govori zlu glupost samo zbog toga što su svi narodi paganske Evrope, pa tako među njima i Srbi u “nekom tamo vremenu” konvertovali svoju staru religiju u hrišćanstvo, već i zbog toga što je sama demonizacija bilo kojeg ljudskog izbora, prošlog ili budućeg da nešto vjeruje ili ne vjeruje ono zlo ALI protiv čovječnosti, koje se redovno, što potpuno transparentno, ili upakovano u slakoriječivost, šalje sa raznih političkih tribina. Tako će Bakir Izetbegović na svom predavanju na Oxford centru za islamske studije u Londonu 2013., a koje se može čitati na zvaničnoj stranici Predsjedništva BiH utvrditi da “u Povelji bosanskog kralja Stjepana II. Kotromanića iz 1332. godine koristi se naziv Bošnjani, što će Osmanlijski osvajači prilagoditi vlastitom izgovoru u naziv Bošnjaci. Drugog naziva za stanovnike Bosne nije bilo sve do druge polovine XIX. vijeka kada se pod snažnim uticajem velikodržavnih projekata iz susjedne Srbije… bosanski pravoslavci… počinju imenovati Srbima.” Iako je Izetbegović, ili ko mu je već sastavljao ovaj smiješni pamfletić, vrlo loš poznavalac istorije, pa mu je ban Stjepan II nekako postao kralj i još lošiji kada tvrdi da istorijski izvori do 19. vijeka nisu zabilježili druge nazive za stanovnike Bosne (što je tema za poseban tekst i kojom se ovdje nećemo baviti), jasno je da je Izetbegovićeva retorika gotovo ista kao i Dodikova, a to je da je srpski, kao i hrvatski identitet u Bosni isključivo negativna i tragična posljedica velikodržavnih politika, iz čega proizlazi da su oni koji su, navodno, postali Srbi konvertiti, odnosno izdajice, odnosno strano tijelo na mladomuslimanski konstruisanom autohtonom bosanskom tkivu.

Još gore, mantra koju često slušamo od tzv. intelektualaca i priučenih propagandista iz ovih krugova jeste to da su Srbi odrpani, siromašni, doseljeni kmetovi i da je njihovo oslobađanje, odnosno ukidanje zemljovlasničkih odnosa naslijeđenih iz Osmanskog carstva najveća bošnjačka nacionalna katastrofa, ekonomski genocid, pljačka itd., iako ogromna većina Bošnjaka nikada nisu bili zemljovlasnici, nego seoska i gradska sirotinja baš kao i ogromna većina Srba. Radi se o istoj perfidnoj i intencioznoj simplifikaciji, o istom zlokobnom dehumanizujućem ALI kao u konstrukciji o Bošnjacima kao “izdajicama vjere pradjedovske”, iako istorijski izvori nedvosmisleno ukazuju i na to da su Osmansko carstvo u doba njegovog uspona, odnosno dok se od osvajačkog kolača imalo šta razdijeliti, širili i muslimanski i pravoslavni ratoborni podanici.

Kada se sve sabere i pravilno posloži, obični Srbi i obični Bošnjaci, to jest prosta sirotinja su tragične žrtve svojih huškačkih duhovnih fukara od političkih i intelektualnih elita, koje oba naroda, odnosno oba dijela jednog te istog naroda, drže u ubjeđenju da je ono drugo pola “konvertit”, “kmet”, “izdajica” i sve to oko neke drevne imovine feudalaca iz prohujalih epoha koja ne pripada ni jednima ni drugima, budući da ih većina radi u Bingu ili nekoj drugoj mega pijaci maštovitog imena za cirka 200 evra. Kada, uslijed takvog huškanja, geopolitička tektonska pomjeranja dovedu do stravičnih patnji jedne ili druge sirotinje, onda im apologeti svekolikog bratokoljačkog užasa stanu objašnjavati da je sve to što se dogodilo toj drugoj sirotinji možda i strašno, ALI… i tako se taj tornado mučne gluposti, tuposti, zlokobnosti, pabirčenja, fušerenja, nepoštenja i čistog ludila krvavo okreće i okreće, sve dok ne uništi sve što bi moglo biti dobro, lijepo i pametno i dok ne preostane niko i ništa, sem podanika i kmetova čiji je to jedini temeljni identitet, ma koliko sebe ubjeđivali u suprotno.

Piše: Vuk Bačanović za Preokret, Foto: Društvene mreže

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top