ZORAN MILANOVIĆ: Nećemo dati hrvatske generale BiH

Predsjednik RH Zoran Milanović i u nedjelju je na Sinjskoj alci oštro stao u obranu hrvatskih generala, vezano za zahtjev tužiteljstva BiH koje od Hrvatske traži da preuzme progon generala Hrvatske vojske, a koje Sarajevo sumnjiči za navodne ratne zločine počinjen tijekom Bljeska.

“Danas nažalost  moram  nešto reći i o tome, gledamo kako iz susjedne države BiH  dolaze prijedlozi za provođenje  istrage i podizanja optužnica  protiv kompletnog hrvatskog vojnog vrha iz  ’95 godine,  odnosno  svih onih  koji nisu bili u Splitu,” rekao je Milanović u govoru na završetku ovogodišnje  Sinjske alke, a kojoj je slavodobitnik bio alkar Mihovil Župa.

Predsjednik Republike je pri tomu spomenuo generale Petra Stipetića, Imru Agotića podsjetivši da su pokojni već godinama, te generale Marijana  Marekovića,  Pavla Miljavca  i admirala Davora Domazeta Lošu, rekavši za njega da je sinjski sugrađanin.

“Pitam se je li ovo prilika da se o tomu na ovom mjestu govori? Je. Imamo problem  i moramo razgovarati sa svojim susjedima, ali hrvatska država u svom totalitetu neće dopustiti da se 25 godina nakon rata ovakve stvari događaju. Sa susjedima želimo mir, poštovanje, imama ljudi važnijeg posla. Govorimo  skoro istim jezikom,  zovemo ga drukčije ali razlike su jako male.  Neka nas taj jezik i ta povijest spaja  a ne razdvaja,  dosta nas je tog razdvajalo,” istaknuo je Milanović.

Pri tomu je podsjetio na hrvatskog generala i pjesnika Petra Preradović za kojeg je rekao kako “porijeklom nije bio one vjere kao sav narod ovdje”, a koji je govorio o jeziku i spajanju. Milanović je pri tomu izrecitirao dio Preradovićeve pjesme ‘Jezik roda moga’:

“Rode i  narode Cetinske krajine, slično dogodine u još većem broju; alkarskim vitezovima posebna zahvala  jer onaj tko nije zajahao konja,  a kamoli držao koplje ne zna koliko je ovo teško; možda nije za olimpijsku medalju, ali jeste za duboko poštovanje,” kazao je Milanović.

Milanović je također rekao kako je Sinjska alka često bila govornica s unutarnjopolitičkim temama. “Želim da to više nikad ne bude,” poručio je nakon čega je uslijedio pljesak nazočnih.

Predsjednik Republike i pokrovitelj Sinjske alke podsjetio je na doseljavanje hrvatskog naroda u Sinjski kraj iz “bosanskog blata”, iz Rame s Gospom Sinjskom ,zaštitnicom naroda ovog kraja.

Spomenuo je i doseljavanje u Sinj iz livanjskog kraja. Spomenuo je i mletačko-turski rat poznatiji kao Sinjski rat u kojem se vodila bitka protiv brojčano nadmoćnijeg neprijatelja ali je Sinj obranjen uz pomoć Čudotvorne Gospe Sinjske.

“Sve je to duboko obilježilo karakter i dušu ovih ljudi,” kazao je  Milanović osvrćući se na burna povijesna zbivanja u sinjskom kraju.

Govoreći Domovinskom ratu, predsjednik Republike je istaknuo kako su Hrvatsku obranili njeni heroji “na Dinari, Cincaru, na planinama livanjskog kraja, oko Knina.”

Izvor: n1, Foto: Zoran Milanović / Printscreen YouTube / N1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top