ADNAN BRATIĆ: Igranje vatrom

Ljeto žari. Zadnja tri mjeseca vatra hara regionom. Na Suncu se boca vode zna osušiti za – provjerio sam – četrdeset i pet sekundi. Flaša puna leda istopit će se još brže. Onda kad nastupe nagle promjene vremena ne znaš hoćeš li ili nećeš paliti klima uređaj. Biraš šta ti je važnije: račun za struju, odnosno zamračena, hladna soba da miruješ.


Zna vrućina udariti i u glavu. Pogotovo našim političarima. Odavno im se znala ludost i delirija, ali svake godine u ljetnom periodu nadilaze sami sebe u debilnosti. Kao i uvijek, prijetnje o otcijepljenju, peticije, na milion novih zakona, stranke i tako dalje. Svi ti politički summer hitovi i evergreeni što ih narodu na milion načina mogu prepakirati i opet će biti “aktuelni”.


A dok pričamo o tome, narod nastanjen u gornjem toku Neretve umalo se nije ugušio u dimu s Čvrsnice. Planina između Drežnice i Jablanice, obavijena zimzelenim drvećem, danima se već bori sa užarenim plamenom. Na nemilost države ostavljen je prostor s najviše endemskih vrsta u Bosni i Hercegovini – ali i najvažnije, naseljeno mjesto.


Po poljima širom Hercegovine – kraj Čapljine, Stoca, Konjica – razbuktali su se požari. Opštine blizu granice sa Hrvatskom imaju sreće – jer im s druge strane dolaze kanaderi. Jablaničkoj, zabijenoj u neretvanskom kanjonu, možemo reći samo “Tough luck“. U prikladno je vrijeme postala žrtva dnevne politike i bahatosti članova Predsjedništva. Jedan neće dozvoliti helikoptere Oružanih snaga da ugase vatru. Ostala će dvojica moljakati međunarodnu zajednicu za pomoć. Bez uspjeha.


Vatrogasci nisu tehnički sposobni kontrolisati plamen. Zato ga gase letjelice iz Republike Srpske. To je jer ih Federacija nema. Iako je, tvrdi N1, prije deset godina trebala nabaviti tri AirTractora za gašenje požara. No, kako navodi Žurnal, ispostavilo se da je budžet za njih iskorišten u kupovini privatnih vozila i hovercrafta kojeg je tadašnji direktor FCUZ pokvario poslije probnog korištenja.


Igramo se države tražeći kanadere od EUFOR-a i OHR-a jer smo navikli na sadaku. Zato će bolove Čvrsnice, izgleda, smiriti pljusak i iznenadno zahlađenje. Majka Priroda čuva sopstvene blagodati bolje od ljudi zaduženih za okoliš, aktivista i velikih patriota.


Kad vrućina najesen popusti i osvježi, ostat će samo zastrašujuće vizije ljudskog nemara u formi spaljenih crnogoričnih šuma i pustoši. Za nadati se je i razotkrivanju tužne istine o ljudima: svako malo biramo ljude koji otvoreno pokazuju svoj nehaj prema sugrađanima, okolišu, zemlji. I koliko će biti strašna pomisao na scenarij u kojem nas kiša neće moći spasiti.

Piše: Adnan Bratić za Preokret, Foto: Društvene mreže

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top