AFIRMIŠU ODANOST AMERICI: Albanija, Severna Makedonija i tzv. Kosovo prihvataju avganistanske izbeglice!

Albanija, Severna Makedonija i Kosovo afirmišu savezništvo sa SAD prihvatajući avganistanske izbeglice, piše danas briselski sajt Politiko.

Ovakva odluka Tirane, Sofije i Prištine u vezi je sa nazadovoljstvom zbog zastoja u pridruživanju Evropskoj uniji, što čini da žele da dobiju naklonost Vašingtona.

Albanija, Kosovo i Severna Makedonija prvi su u Evropi saopštili da će pružiti privremeno utočište Avganistancima koji su se uputili ka SAD nakon što su talibani osvojili vlast u Avganistanu.

Studentski domovi su ispražnjeni za Avganistance koji stižu u Albaniju gde bi prve izbeglice trebalo da stignu danas, dok je Severna Makedonija najavila da će odmarališta i hoteli biti dostupni. Kosovo je saopštilo da ima kapacitet da primi do 10.000 ljudi.

Albanija, Severna Makedonija i Kosovo nadaju se pridruživanju Evropskoj uniji, iako na tom putu i dalje postoje značajne prepreke. To je jedan od razloga zašto se u velikoj meri oslanjaju na svoj odnos sa SAD, navodi Politiko.

Tobi Vogel iz Saveta za politiku demokratizacije smatra da su Albanija, Kosovo i Severna Makedonija “zemlje koje su najviše proamerički orijentisane u Evropi, možda i svetu, kako u smislu raspoloženja naroda, tako i političke klase, bez obzira na administraciju koja je na vlasti u SAD”.

“Učiniće mnogo da ispune sve zahteve koje bi SAD mogle da imaju”, dodao je Vogel, prenosi Politiko.

Izvor: Agencije
Foto: Pixabay

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top