OTPOR TALIBANIMA NE POPUŠTA: Žestoke borbe u dolini Pandžšir!

U dolini Pandžšir, severno od Kabula, nastavljaju se žestoke borbe između talibana i protivnika nove vlasti, a mediji javljaju da ima stotine mrtvih.

Kako javlja Roters, talibanski izvori tvrde da su zauzeli to područje, što borci iz snaga otpora poriču.

Dolina Pandžšir, smeštena između planinskih vrhova, jedna je od najmanjih avganistanskih provincija, sa svega između 150.000 i 200.000 stanovnika, i tradicionalno je uporište protivnika talibana, i u vreme njihove prethodne vladavine (1996-2001).

Snage otpora uključuju bivše pripadnike avganistanskih snaga bezbednosti i lokalne milicije, koje predvodi vođa lokalnog plemena Ahmad Masud, čiji se otac uspešno borio protiv Sovjeta 1980-ih i talibana 1990-ih.

U video poruci poslatoj BBC-ju, jedan od vođa otpora, bivši potpredsednik Avganistana Amrulah Saleh, rekao je da je situacija „teška“ i da je bilo žrtava na obe strane.

„Nema sumnje da smo u teškoj situaciji. Pod invazijom talibana smo, ali nećemo se predati, borimo se za Avganistan“, rekao je Saleh, prenosi Radio slobodnda Evropa.

Talibanski zvaničnici tvrde da su pobedili u tom području, a jedan komandant je rekao novinskoj agenciji Rojters kako kontrolišu čitav Avganistan. „Pandžšir je sada pod našom komandom“, kazao je.

Očekuje se da talibani, koji kontrolišu skoro celu zemlju, narednih dana proglase novu vladu, na čijem će čelu biti jedan od njihovih lidera i osivača, mula Baradar Akhund.

Evropska unija i Velika Britanija pridružili su se u petak SAD da neće priznati novu avganistansku vladu koju će formirati talibani. EU je, međutim, saopštila da planira da ponovo uspostavi diplomatsko prisustvo u Kabulu, kako bi nadgledala evakuacije i osigurala da nova avganistanska vlada ispuni obaveze po pitanjima uključujući bezbednost i ljudska prava.

Izvor: N1
Foto: Pixabay

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top