GRLIĆ RADMAN: Osvajačka politika “Srpskog sveta” je poražena

Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman u ponedjeljak je komentirao izjavu srbijanskog ministra unutarnjih poslova Aleksandra Vulina o “srpskom svijetu“, rekavši da su takve “osvajačke politike” poražene.

Dan nakon nemira u Crnoj Gori zbog ustoličenja metropolita Srpske Pravoslavne Crkve, Vulin je rekao da je zadatak sadašnje generacije srpskih političara “da stvori srpski svijet da bi zaštitio Srbe” i dodao da se u suprotnom “boji da nećemo dočekati sljedeću generaciju Srba”.

Ustoličenju novog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju usprotivili su se Crnogorci koji se protive tješnjim odnosima sa Srbijom. U incidentima koji su tome prethodili ozlijeđeno je sedam policajaca i desetak prosvjednika, a 14 ih je privedeno.

“Što bi to (srpski svijet) trebalo značiti, to bismo htjeli znati“, upitao je Grlić Radman. “Sve one invazivne, osvajačke, hegemonističke politike su poražene. Ovdje nema mjesta takvim politikama i mi ćemo se snažno braniti protiv bilo kakvih njihovih oblika“, rekao je ministar novinarima.

Dodao je da njihovo oživljavanje nije u interesu Europske unije niti međunarodne zajednice koja je danas suočena s velikim izazovima.

Grlić Radman je situaciju u Crnoj Gori opisao kao “dublju priču“ iako se ona stavlja u kontekst pravoslavnog pitanja.

“Utjecaj trećih zemalja nije dobrodošao ako u sebi ima narav osvajačkih i ratnohuškačkih politika“ koje su se u nedjelju mogle vidjeti u Crnoj Gori, istaknuo je hrvatski ministar koji se ipak nada da će se situacija smiriti.

Izvor: vijesti.ba, Foto: Gordan Grlić Radman / Printscreen YouTube / Federalna novinska agencija – FENA

1 thought on “GRLIĆ RADMAN: Osvajačka politika “Srpskog sveta” je poražena”

  1. Hrvatska živi svoj “hrvatski svet”, a ministar “srpski svet” etiketira kao “osvajaju politiku”. Zamislite da npr. u BiH postoji SNS Srpske, a u Crnoj Gori SNS CG, da svaki etnički Srbin, uključujući Srbe iz BiH i CG, imaju državljanstvo Srbije, da imaju pravo glasa na izborima u Srbiji, da imaju svoje poslanike u skupštini Srbije…

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top