DŽO BAJDEN: Uskoro obavezna vakcinacija za 100 miliona Amerikanaca

Predsjednik SAD-a Joe Biden najavio je uvođenje novih pravila za obaveznu vakcinaciju koja će obuhvatati oko 100 miliona Amerikanaca u nastojanjima da se suzbije širenje pandemije.

Opsežna pravila koja je američki predsjednik već ranije odobrio nalažu da svi poslodavci koji zapošljavaju više od 100 radnika zahtijevaju od njih da se vakcinišu.

Ukoliko radnici odbiju vakcinaciju, u tom slučaju radnici bi se trebali testirati na koronavirus bar jednom sedmično. Ova odluka će obuhvatiti oko 80 miliona Amerikanaca, a pored njih u 17 miliona radnika u zdravstvenim ustanovama koje spadaju u savezni program Medicare ili Medicaid.

Biden je također potpisao odluku kojom se zahtijeva obavezna vakcinacija za sve zaposlene u izvršnoj vlasti i osobe koje su povezane sa saveznom vladom što predstavlja još nekoliko miliona radnika.

Ipak, u odnosu na radnike, zaposleni u izvršnoj vlasti neće imati opciju sedmičnog testiranja već samo opciju vakcinacije.

Ova odluka Bidenove administracije ujedno predstavlja i najradikalniji potez kada je riječ o obaveznoj vakcinaciji stanovnika.Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

Patite od prostatisa? Kapi s prirodnim ekstraktima za 2 dana rješavaju vaš problem!

Iako su proteklih mjeseci američki zvaničnici bili oprezni kada je riječ o uvođenju obavezne vakcinacije, Bidenova administracija promijenila je mišljenje nakon što se proces vakcinacije među određenim grupama stanovnika nije pomjerio s mrtve tačke.

“Ako se preduzeća ne budu pridržavala ovih mjera, suočavat će se sa kaznama i do 14.000 dolara”, prenosi CNN.

Pored ovih mjera, Biden će donijeti i odluku o proširenju programa besplatnog testiranja na koroanvirus što je korak za koji zdravstveni zvaničnici tvrde da je od ključne važnosti za suzbijanje virusa naročito u periodu godine kada se djeca vraćaju u školu, a radnici u kancelarije.

Izvor: Novi Dani, Foto: Džo Bajden / Printscreen YouTube / Guardian News

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top