AMERIKA SE SEĆA ŽRTAVA: Dve decenije od terorističkih napada 11. septembra!

U Sjedinjenim Državama obeležava se dvadeseta godišnjica terorističkih napada u kojima je na tri lokacije, u intervalu od 102 minuta, poginulo gotovo 3.000 ljudi.

Reč je o napadu sa najozbiljnijim posledicama u savremenoj američkoj istoriji koji su počinili islamistički ekstremisti terorističke organizacije Al-Kaida.

Memorijali se održavaju u Njujorku, kod nekadašnjeg zdanja Svetskog trgovinskog centra, pred Pentagonom – sedištem američkog Sekretarijata za odbranu, kao i u gradu Šenksvilu u državi Pensilvanija – mestu gde se srušio četvrti avion koji su oteli pripadnici Al-Kaide, ali su im se suprotstavili putnici. Meta te letelice bio je Kapitol hil, sedište američke zakonodavne vlasti, u centru Vašingtona.

Trenutno ne postoje procene broja građana koje bi se mogle okupiti tokom odavanja pošte žrtvama terorističkih napada u SAD-u, u trenutku kada delta varijanta koronavirusa uzima maha širom Sjedinjenih Država.

Kada je o zvaničnicima reč, poznato je da će predsednik Džozef Bajden obići sva mesta koja su bila mete napada. Najavljeno je i da će ceremoniji u Pentagonu prisustvovati sekretar za odbranu Lojd Ostin i načelnik Združenog generalštaba američke vojske Mark Majli.

U odvojenoj poseti, američka potpredsednica Kamala Haris, trebalo bi da oda poštu žrtvama na letu 93 Junajted erlajnsa koji se srušio u Pensilvaniji.

Bajden odao priznanje porodicama stradalih

Američki predsednik Džozef Bajden pozvao je na zaceljenje i promišljanje u gotovo sedmominutnom video snimku objavljenom uoči obeležavanja dvadesetogodišnjice terorističkih napada počinjenih u Sjedinjenim Državama.

“Jedinstvo nas čini onim što smo – Amerikom u svom najboljem svetlu. Za mene je to najznačajnija pouka 11. septembra. Kada smo bili u najtežem trenutku – učinili smo sve što nas čini ljudima. U borbi za dušu Amerike –- jedinstvo je naša najveća snaga”, rekao je Bajden u video poruci.

Najveći deo obraćanja američkog predsednika bio je posvećen žrtavama terorističkih napada.

“Porodicama 2.997 ljudi pripadnika više od 90 nacija ubijenih 11. septembra 2001. u Njujorku, Arlingtonu, Virdžiniji i Šenksvilu u Pensilvaniji i hiljadama drugih koji su bili povređeni – Amerika i svet sećaju se vas i vaših najmilijih. Delova vaše duše. Poštujemo sve one koji su rizikovali i dali svoje živote u minutima, satima, mesecima i godinama nakon toga. Vatrogasce, policajce, medicinske i građevinske radnike, lekare, medicinske sestre. Verske lidere, pripadnike oružanih snaga, veteran i obične ljude koji su dali sve od sebe u spašavanju, obnovi i izgradnji”, rekao je Bajden u unapred snimljenoj poruci povodom obeležavanja dvadesetogodišnjice terorističkih napada 2001.

Rat protiv terorizma

Teroristički napad bio je povod da Sjedinjene Države pokrenu globalni rat protiv terorizma, ne samo u Avganistanu, već i u Iraku i drugim mestima širom sveta.

U tim konfliktima poginule su hiljade američkih vojnika i stotine hiljada civila.

Dvadesetogodišnjica napada ima dodatnu simboliku, obeležava se u svetlu kraja najdužeg američkog rata – u Avganistanu, i povlačenja iz te zemlje. Mirovni sporazum i dogovor o povlačenju američkih snaga postigla je administracija bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Sprovođenje dogovora potpalo je pod mandat administracije Džozefa Bajdena – koja ga je nasledila i našla se na meti kritika dela javnosti zbog okolnosti koje su propratile povlačenje američkih trupa i napredovanje talibana.

Bilans poslednjih dana evakuacije je, između ostalog, i pogibija trinaest američkih vojnika. Talibani su preuzeli vlast u Avganistanu nakon što su bili zbačeni ubrzo po početku američke intervencije.

Izvor: Glas Amerike
Foto: Printscreen YouTube / National Geographic

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top