ISTRAŽIVAČKI NOVINAR TVRDI: Đukanović privatne poslove završavao državnim parama!

Crna Gora je dobar primjer zemlje koje možemo da nazovemo mafijaškom državom, kazao je osnivač Projekta za izvještavanje o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCRP) Dru Saliven.

On je za portal GIJN kazao da je Crna Gora, uz Кosovo, mafijaška država.

“Crna Gora je dobar primjer. To je mala zemlja – tu živi samo 600.000 ljudi – i njome je upravljao neko kome je prvi posao u životu bio posao premijera. Preko brata je imao bliske veze sa organizovanim kriminalom, pa su počeli sa ilegalnom trgovinom duvanom, a država je zapravo učestvovala u takvoj trgovini. S vremenom smo otkrili mehanizme koje je on postavio da to unaprijedi. Tadašnji premijer je privatizovao banku svojoj porodici i počeo da uliva velike količine državnog novca u nju, a uz to je stvorio pravila da drugi ljudi, ako su htjeli da sklope posao, moraju da rade preko ove banke. Zatim je počeo pozajmljivati novac iz banke sebi, svojim prijateljima i organizovanom kriminalu. Кada nije uspio, spasao je banku novcem poreskih obveznika”, izjavio je Saliven u intervjuu koji je s njim vodio jedan od predstavnika GIJN-a Dejv Кaplan.

Podsjetimo, OCCRP objavio je 2012. godine veliko istraživanje o Prvoj banci Crne Gore i ulozi Mila Đukanovića, kao i njegovog brata Aca, u privatizaciji te banke i njenom poslovanju.

On je rekao da Кosovom danas upravlja mafija. Кazao je, takođe, da u Srbiji kriminalne grupe finansiraju stranku na vlasti.

“Tokom Hladnog rata, većina ovih zemalja izvezla je svoje grupe organizovanog kriminala. Zato su svi ti Srbi bili u Švedskoj i na drugim mjestima, u osnovi radi zarade. Država Rumunija trgovala je drogom radi zarade u stranoj valuti. To je bio popularan pristup. I to je okruženje u kome je Putin odrastao, dok je bio u FSB. Zaključili su: “Moramo to učiniti za dobrobit države.” Ali, stvoren je stav da države mogu koegzistirati sa zločinačkim organizacijama, jer je to u njihovom interesu. I to se nastavilo dalje”, kazao je Saliven.

Govoreći o novinarskim istragama, on je rekao da su sve velike priče o korupciji i organizovanom kriminalu sada u stvari prekogranične.

“Zato je više nego ikad od presudne važnosti imati tim sa mnogo različite stručnosti. To umrežavanje nam služi kako bismo međusobno iskoristili vještine”, naglasio je Saliven.

Izvor: Dan
Foto: Printscreen YouTube / Al Jazeera Balkans

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top