ZAKLJUČAK VLADE CRNE GORE Zabranjeno otuđenje Cetinjskog manastira

Uprava za katastar i imovinu Crne Gore, poslala je Skupštini Prijestonice Cetinje, predsjednici Dejani Dizdar obavještenje o zabilježbi zabrane otuđenja i opterećenja u LN broj 915 KO Cetinje 1, saznaje portal IN4S.

VD direktora Uprave za katastar i imovinu Crne Gore Koča Đurišić poslao je obavještenje, u kojem se između ostalog navodi da je Vlada Crne Gore, 13. septembra odlučila o Informaciji Zaštitnika – imovinsko-pravnih interesa vezano za nepokretnosti iz LN broj 915 KO Cetinje 1 koji je predmet rasprave u cetinjskom parlamentu.

„Postupajući po Zaključcima Vlade Crne Gore, Uprava za katastar i državnu imovinu PJ Cetinje je izvršila zabilježbu otuđenja i opterećenja u „G“ listu predmetnog lista nepokretnosti“, piše u obavještenju koje je dostavljeno predjsednici skupštine Cetinje Dejani Dizdar.

Vlada Crne Gore je na osnovu člana 10 Uredbe (službeni list CG broj 80-08 14-17 i 28-18) 13. septembra 2021. godine, a osnovu pribavljene saglasnosti većine članova Vlade odlučila o Informaciji Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa vezano za nepokretnosti iz LN broj 915 KO Cetinje 1, koje je dostavilo Ministarstvo finansija i socijalnog staranja.

Vlada je s tim u vezi donijela zaključke i naložila Upravi za katastar i državnu imovinu da odmah i bez odlaganja izvšri zabilježbu zabrane i otuđenja u „G“ listu nepokretnosti br 915 KO Cetinje 1.

Takođe, Vlada je naložila, da odmah i bez odlaganja se izvrši ispravka upisanog nosioca svojine na način što će umjesto Prijestonica Cetinje kao nosioca prava i svojine u „B“ LN, vrati upis na Državu Crnu Goru, shodno Rešenju Uprave za nekretnine od 24. novembra 2005. godine, pri čemu se navedenim upisom ne dira u prava upisanog titulara korišćenja.

Podsjetimo, predsjednica cetinjske Skupštine Dejana Dizdar zakazala je sjednicu Skupštine prestonice za danas 14. septembar, a u dnevni red uvrštena je i građanska inicijativa za „vraćanje“ Cetinjskog manastira Nevladinoj organizaciji CPC.

Izvor: Mitropolija, Foto: Manastir Cetinje / Wikimedia Creative Commons

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top