NOVA ALIJANSA NA POMOLU: Da li Amerika stvara ‘azijski NATO’?

Zaboravite Francusku, AUKUS i nuklearne podmornice, jedan od najvažnijih trenutaka za budućnost američkog utjecaja u Aziji trebao bi se održati u petak u Washingtonu, piše CNN.

Američki predsjednik Joe Biden održava prvi sastanak Kvadrilateralnog sigurnosnog dijaloga, poznatijeg kao “Quad”, neformalnog strateškog foruma Sjedinjenih Američkih Država, Australije, Japana i Indije, svih demokratskih zemalja koje imaju interes suprotstaviti se jačanju Kine u Aziji.

Bidenu će se u Washingtonu pridružiti japanski premijer Yoshihide Suga, indijski lider Narendra Modi i australijski premijer Scott Morrison, kako bi razgovarali o “promociji slobodnog i otvorenog Indo-Pacifika”.

Sastanak se događa u vrijeme velikih promjena američke politike u Aziji. Kako Bidenova administracija nastoji učvrstiti svoja diplomatska partnerstva u regiji, Japan zauzima sve agresivnije viđenje kineskog vojnog nagomilavanja. Istovremeno, australijski odbrambeni pakt AUKUS sa SAD-om i Velikom Britanijom učvrstio je posvećenost Washingtona Aziji, a neke važne partnere iz jugoistočne Azije učinio nervoznim.

U ovoj kritičnoj tački, ono što će Quad učiniti sljedeće je važnije nego ikad. Viši analitičar Australijskog instituta za stratešku politiku Malcolm Davis rekao je da je u odnosu na svoje rane korijene pod administracijom Georgea W. Busha Quad evoluirao od “niskog ključnog političkog i ekonomskog dijaloga” do vrlo značajnog igrača u azijsko-pacifičkoj regiji.

“Quad nije azijski NATO, ali se istovremeno jasno kreće u smjeru kooperativnog sigurnosnog pristupa”, rekao je Davis.

Quad je prvobitno bio predložen 2007. godine, ali je stavljen na čekanje duži period dok nije oživljen pod vlašću bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa usljed uspona Kine kao ekonomske i vojne velesile. Diplomatsko okruženje u Aziji znatno se promijenilo od oživljavanja 2017. godine i Quad je poprimio veći značaj.

U aprilu 2020. godine odnosi između Australije i Kine su doživjeli veliki zastoj nakon što je premijer Australije pozvao na nezavisnu istragu o porijeklu koronavirusa. Peking je uzvratio uvođenjem ograničenja za australijsku robu, a odnosi se, prema svemu sudeći, neće uskoro popraviti.

U međuvremenu, veze između Washingtona i Pekinga, koje su se pogoršale pod Trumpom, dodatno su se pogoršale pod Bidenom, jer SAD učvršćuju svoja diplomatska partnerstva u Aziji s ciljem obuzdavanja Kine.

Nova američka komunikacija s oduševljenjem je dočekana u Australiji, a ranije ovog mjeseca dvije su se vlade pridružile Velikoj Britaniji kako bi objavile AUKUS, sporazum prema kojem će tri zemlje razmjenjivati ​​vojne informacije i tehnologiju kako bi formirale bliže odbrambeno partnerstvo u Aziji.

Japan je također pozdravio veće učešće SAD-a u regionu. Nakon što je pokušao voditi blažu kinesku politiku u prvim godinama dok je kineski predsjednik Xi Jinping bio na čelu, Japan je u posljednjih godinu dana postajao sve oprezniji prema Pekingu.

U intervjuu za CNN u septembru, japanski ministar odbrane Nobuo Kishi rekao je da će Japan “odlučno braniti” svoju teritoriju u Istočnom kineskom moru “od kineskih akcija”.

Bonnie Glaser, direktorica Azijskog programa pri njemačkom Marshall fondu u Sjedinjenim Američkim Državama, rekla je da je Indija sada najopreznija članica Quada. Dodala je da od Indije zavisili koliko će grupa biti spremna da nastavi odbrambenu saradnju i antagonizaciju Kine.

Nakon graničnog sukoba između Indije i Kine sredinom 2020. godine, koji je rezultovao smrću najmanje 20 indijskih vojnika, stručnjaci su rekli da Delhi nije voljan antagonizirati Peking.

Ipak, Amrita Jash, istraživačica u Centru za proučavanje kopnenih ratova u New Delhiju, rekla je da se Indija i dalje približava SAD-u vojno, kroz vojne vježbe, kupovinu oružja i razmjenu tehnologije.

Glaser je rekla da postoji još jedna odrednica koliko će Quad biti spreman ići u suprotstavljanju Pekingu.

“Drugi faktor je ponašanje Kine. Što je Kina spremnija da ugrozi interese drugih zemalja i prijeti ekonomskom prisilom, to će više zemalja biti spremno odgovoriti”, rekla je.

Ujedinjene zemlje Quada mogle bi spriječiti svaku daljnju agresiju kineske vlade na Tajvan, rekao je Ben Scott, direktor australijskog Projekta sigurnosti i reda zasnovanog na pravilima u Sydney’s Lowy Institutu.

Sastanak Quada mogao bi doći u korisnom trenutku za SAD, dodao je Scott. Nikad nije bilo bolje vrijeme za Washington da pokaže da je dio široke, kohezivne zajednice u Aziji.

Izvor: Klix.ba
Foto: Printscreen YouTube / Sky News

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top