PUDŽDEMON UHAPŠEN U ITALIJI: Bivši katalonski vođa pred mogućim izručenjem u Španiju!

Vođu katalonskih separatista Karlesa Pudždemona u četvrtak je uhapsila italijanska policija na Sardiniji, navodi se u saopštenju njegovog kabineta, a prenosi Rojters.

Španija je za pobunu te pomoć u organizaciji referenduma o nezavisnosti 2017. koji su španski sudovi ocenili nezakonitim, optužila Pudždemona, bivšeg katalonskog lidera.

U martu je Evropski parlament oduzeo Pudždemonu imunitet koji je uživao kao član od 2019. Od tada Pudždemon živi u samonametnutom egzilu u Belgiji.

Njegov kabinet kaže da je Pudždemon u četvrtak poslepodne otputovao u Algero iz Brisela kako bi učestvovao na međunarodnoj izložbi Adifolk te se sastao s regionalnim čelnikom Sardinije i njenim ombudsmanom.

„Kad je stigao na aerodrom Algero, zaustavila ga je italijanska granična policija. Sutra će se pojaviti pred sudijama apelacionog suda u Sasariju, a koji će odlučiti hoće li ga pustiti ili izručiti“, navodi se u saopštenju kabineta.

Njegov advokat Gonzalo Boje potvrdio je na Tviteru da je Pudždemon u pritvoru, dodavši da je uhapšen na osnovu evropskog naloga za hapšenje od 14. novembra 2019. godine, koji je prema „pravnom imperativu – kako je naveo Evropski sud pravde – obustavljen“.

Španija je tražila njegovo izručenje zbog uloge u pokušaju sticanja nezavisnosti Katalonije.

Referendum je doveo do najveće političke krize u Španiji u poslednjih nekoliko decenija, a nakon toga je katalonski parlament, u novembru 2017. godine, jednostrano proglasio nezavisnost, što je podstaklo centralnu vladu da nametne direktnu vlast iz Madrida, a vlasti su počele sa hapšenjima separatističkih čelnika.

Izvor: N1
Foto: Printscreen YouTube / euronews (en français)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top