AMERIKA ODOBRILA: Hrvati mogu u SAD bez vize do 90 dana!

Sjedinjene Države uvrstile su Hrvatsku u grupu zemalja čijim državljanima nije potrebna viza za boravak u SAD do 90 dana, saopštio je u utorak američki sekretar za unutrašnju bezbednost Alehandro Majorkas.

“Odluka da Hrvatska bude nova učesnica Programa za ukidanje viza je važno priznanje zajedničkih ekonomskih i bezbednosnih interesa naših zemalja. Čestitam Hrvatskoj na tome što je postala 40. članica programa nakon što je ispunila stroge kriterijume”, naveo je Majorkas u saopštenju.

U saopštenju se navodi da će Elektronski sistem za odobrenje putovanja (ESTA) biti izmenjen najkasnije do 1. decembra 2021. godine da bi se državljanima Hrvatske omogućilo da se prijave za boravak u SAD do 90 dana bez vize. Ocenjeno je i da je to važan korak ka daljem jačanju dugoročne ekonomske i bezbednosne saradnje Hrvatske i SAD.

Građani država koje su dio programa mogu putovati u Sjedinjene Države radi turizma ili posla na period do 90 dana bez vize. Da bi se kvalifikovale za učešće u programu, zemlje moraju da ispune kriterijume u vezi sa borbom protiv terorizma, sprovođenjem zakona, imigracijom, bezbednošću dokumenata i upravljanjem granicama.

Stopa odbijanja neuseljeničkh viza takođe mora da bude ispod tri odsto, a mora da postoji i tesna saradnja za američkim službama za sprovođenje zakona i za borbu protiv terorizma, navodi se u saopštenju Sekretarijata za unutrašnju bezbednost.

Izvor: Glas Amerike
Foto: Pixabay

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top