UŽASAVAJUĆI PODACI: SAD u Afganistanu ubile znatno više civila nego talibana

Ukupan broj civilnih žrtava u Afganistanu mnogo je veći od dostupnih podataka koji govore o oko 20 tisuća jer sve strane u sukobu taje podatke o civilnim žrtvama. Žrtvama američkih i savezničkih djelovanja treba pribrojiti i civilne žrtve vojnih formacija marionetskog režima u Kabulu

Kolateralne žrtve američkih i europskih vojnih djelovanja u Afganistanu pravilo su, a ne izuzetak. Već brojčani podaci do kojih javnost može doći neumoljivo potkrepljuju takav zaključak. Praktički iz svega poznatoga proizlazi da su američka i europska vojna djelovanja pobila više civila nego talibana iako treba uvažiti činjenicu da je bila riječ o borbi protiv gerilskih skupina, kada je teško povući oštru granicu između civila i neprijateljskih oružanih formacija. No u velikom broju slučajeva bilo je potpuno jasno da su ciljevi savezničkih vojnih udara najčešće provedenih dronovima civili, a ne oružane formacije. U velikom broju slučajeva uistinu se djelovalo prema oružanim skupinama talibana, ali su pritom izazvane velike kolateralne žrtve među stanovništvom.https://imasdk.googleapis.com/js/core/bridge3.482.0_en.html#goog_1796280588

Nesumnjivo, ukupan broj civilnih žrtava u Afganistanu mnogo je veći od dostupnih podataka koji govore o oko 20 tisuća jer sve strane uključene u sukobe podatke o civilnim žrtvama proglašavaju vojnom tajnom. Žrtvama američkih i savezničkih djelovanja treba pribrojiti i civilne žrtve vojnih formacija marionetskog režima u Kabulu. Podatke o tome, pak, teško da će javnost ikada doznati jer niti sadašnjim islamističkim ekstremistima koji su preuzeli vlast u Afganistanu nije u interesu utvrđivanje kolateralnih civilnih žrtava koje inače postoje u svakom ratu, jer bi ozbiljna analiza civilnih gubitaka neizbježno vodila prema tragovima masovno počinjenih ratnih zločina talibana, vladinih snaga, ali i vojnih postrojbi SAD-a i saveznika.

Potpuno je sigurno da za počinjene ratne zločine i neodgovorno ponašanje prema civilima u vojnim operacijama tijekom sukoba u Afganistanu u posljednjih 20 godina nitko nikada neće odgovarati, jednako kao što nitko nije odgovarao pred međunarodnim sudovima zbog zločina počinjenih za trajanja sovjetske vojne intervencije 80-ih godina prošlog stoljeća i vladavine komunističkog režima u Afganistanu. U svakom slučaju, žrtvama američkog i savezničkog rata za demokraciju treba pridodati i civilne žrtve prethodnoga rata za prisutnosti sovjetskih trupa u Afganistanu, kao i one za vrijeme prve vladavine talibana nakon rušenja komunističkog režima i izvansudske egzekucije njegovih čelnika vješanjem na građevinske dizalice po Kabulu.

Do trenutka kada je američki sporazum o povlačenju iz Afganistana s talibanima uglavljen u veljači 2020. godine, zračni napadi  američkih i savezničkih oružanih snaga, posebice operacije specijalnih snaga, godišnje su ubijale stotine civila. Prema podacima UN-a, samo tijekom 2019. godine ubijeno je 559 civila koji nisu imali nikakve veze s borbama na terenu. Najčešće smrti civila izazvane su nedovoljno selektivnim napadima američkih bespilotnih letjelica. Dio razloga krije se u činjenici da je teško bilo razlučiti u trenutku napada civile od naoružanih militanata, dio je uzrokovan stradanjem civila za trajanja napada na ispravno utvrđene ciljeve, a dio se može pripisati potpuno pogrešnim obavještajnim podacima, kada je neka osoba svrstana u kategoriju naoružanog ekstremista kojeg treba likvidirati.

U slučajevima kada je netko ubačen u sustav kao talibanski ili militant neke druge islamističke skupine, naknadno se nije radila revizija podataka na temelju kojih je to učinjeno. Ponekad bi prošlo i godinu dana dok elektroničko izviđanje terena ne bi sasvim slučajno lociralo signal njegova mobitela, nakon čega bi potpunim automatizmom dotični dobio raketu u glavu.

Izvor: Geopolitika, Foto: Američka vojska u Afganistanu / Pixabay

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top