SAJAM SLAVISTIKE NA SORBONI: Zajednički slovenski poduhvat

2019. godine projekat sajma slavistike je ugledao svetlost dana. Predložio ga je književni prevodilac Živko Vlahović Sorboni koja ga je odmah prihvatila. Zatim su sajam podržali ruski, srpski, češki i bugarski kulturni centri, kao i institut slavistike i nekolicina ličnosti poput Milana Kundere i Emira Kusturice. Sajam je trebalo da se održi u aprilu 2020. uz izuzetno bogat program, ali je pandemija drugačije odlučila.

Nakon dva odlaganja, sajam slavistike organizovan od strane izdavačke kuće Slavitude na čelu sa Živkom Vlahovićem, lišen svojih inostranih gostiju, ali i dalje bogatog programa je konačno održan u petak 1. oktobra na Sorboni u Parizu,. Studenti Sorbone, koji su jedini imali dozvolu da dođu na sajam zbog pandemijske situacije, su imali priliku, od 9 do 18 časova, da se susretnu sa izdavačima koji objavljuju slovensku književnost poput l’Harmattan-a, NON LIEU-a, l’Ollave-a, PROZOR-a, ali i knjižare kao rusku knjižaru pod nazivom “les éditeurs réunis”.

Studenti su takođe prisustvovali dvema konferencijama, Brankice Radić, urednice izdavačke kuće l’Ollave i književnog prevodioca, o savremenom hrvatskom pesništvu i Nikole Raljevića, vlasnika izdavačke kuće PROZOR i književnog prevodioca, o prevođenju pozorišnih komada. Prilika za književnu i prevodilačku obuku za buduće kolege.

Tim povodom su rezervisani glavni hodnik i amfiteatar, a poseta je bila zanimljiva. Zapravo, pošto je bio radni dan na fakultetu, između 500 i 1000 studenata je bilo prisutno među Sorboninim zidovima i videlo sajam slavistike. Šansa za posetioce da kupe knjige Aleksandra Gatalice, Ane Brnardić, Monike Herceg, Janka Jesenskog, Lenara Šajeka, Ane Ahmatove, Dostojevskog, ali takođe i eseje o poljskom teatru, o poljskim autorima, kao i knjiga o ruskoj emigraciji itd…

Interesantno prvo izdanje sajma slavistike za organizatore, Živka Vlahovića, Vilijama Viškovića, Vesne Bojović i Marie Vasseur koji su već okrenuti ka 2023. godini i drugom izdanju sajma koji će se održati za vreme Kongresa slavista.

Preokret, Foto: Živko Vlahović

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top