VELIKA MRLJA NA UGLEDU SPC: Evo zašto je patrijarh dodelio orden Vučeliću!

Uredniku Večernjih novosti i predsedniku FK Partizan Miloradu Vučeliću, dodeljen je u četvrtak Orden Svetog Save drugog reda, između ostalog, za“afirmaciju hrišćanskih vrednosti”. Međutim,pomenute vrednosti u najvećoj meri se odnose na promociju episkopa bačkog Irineja Bulovića, piše Nova.rs.

Sagovornici Nove iz vrha SPC navode da je orden bliskom saradniku nekadašnjeg predsednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, dodeljen na izričitu inicijativu episkopa Bulovića.

Iako iz Srpske pravoslavne crkve saopšteno da je Orden Svetog Save dodeljen Vučeliću na predlog patrijarha Porfirija, izvori navode da je to samo delimično tačno.

“Patrijarh Porfirije je zaista predložio da se orden dodeli Vučeliću, ali nakon incijative vladike Irineja Bulovića. Episkop bački i Vučelić su u izuzetno bliskim odnosima više od tri decenije i ovo priznanje je rezultat njihove dugodošnje saradnje”, objašnjava i dodaje da stav o Vučeliću ne dele svi episkopi Srpske pravoslavne crkve.

“Pre će biti da je nagrađen zbog toga što afirmativno piše o episkopu bačkom. Vučelić redovno kumunicira episkopom bačkim, od kojeg dobija instrukcije kako da tumači pojedine događaje u SPC. To ste mogli da vidite dok je trajala hajka na naše episkope koji se nalaze u Americi, ali i na mnogim drugim primerima. Najpre bi se tekst pojavio u Večerenjim novostima, a zatim bi ga preuzimali i prerađivali drugi provladini mediji”, ističe sagovornik.

Prema njegovim rečima, ovo je samo još jedan dokaz da je uticaj Irineja Bulovića u SPC veoma jak.

“Kao što znate, on je duhovni otac našeg partijarha i kao takav zaista ima jak uticaj. Ovo sa Vučelićem je njegov način da se zahvali na tome što mu, već tradicionalno, omogućava da se oglašava preko njegovih medija. Ako pogledate unazad nekoliko godina, videćete da Bulović, na važne datume, govori za medije koji su pod uređivačkom palicom Milorada Vučelića”, zaključuje izvor.

Iz Srpske pravoslavne crkve (SPC) je saopšteno da su na „svečanoj dodeli visokog odlikovanja prisustvovali episkopi bački Irinej, zvorničko-tuzlanski Fotije i kruševački David, porodica, prijatelji i saradnici“.

U odluci Svetog Arhijerejskog Sinoda, koja je pročitana tom prilikom, navodi se da se, na predlog patrijarha Porfirija, Miloradu Vučeliću „dodeljuje visoko odlikovanje SPC, Orden Svetog Save drugog reda, za višegodišnju uspešnu saradnju, novinarski profesionalizam i afirmaciju hrišćanskih vrednosti i vrlina“.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Nova.rs
Foto: Printscreen YouTube / Vecernje novosti

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top