DONALD TRAMP: Bajdenova Amerika prinuđena da moli Rusiju i OPEK za naftu!

Bivši američki predsednik Donald Tramp smatra da su Sjedinjene Američke Države zbog gubitka energetske nezavisnosti primorane da pregovaraju o isporukama nafte sa OPEK-om i Rusijom.

„Prvi put smo obezbedili energetsku nezavisnost. Sada se oni obraćaju OPEK-u, Rusiji i drugim zemljma da nam pošalju malo nafte“, rekao je Tramp na skupu svojih pristalica u Ajovi, kritikujući sadašnju administraciju demokrate Džozefa Bajdena i navodeći kao primer rezultate svog mandata.

„Mi smo stavili tačku na to. U trenutku kada sam odlazio sa mesta predsednika, imali smo više energije, više nafte i gasa nego Saudijska Arabija ili Rusija. A sada ih molimo za pomoć“, istakao je on.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki u sredu nije komentarisala mogućnost uvođenja zabrane izvoza sirove nafte radi snižavanja cena energenata u SAD. Ona je pri tome podsetila da Sjedinjene Američke Države nastavljaju da pregovaraju sa predstavnicima država OPEK-a i prate svoje domaće tržište kako bi se „suprotstavile svim nezakonitim radnjama“.

Psaki takođe nije odgovorila na pitanje da li američka administracija razmatra mogućnost ograničavanja izvoza prirodnog tečnog gasa kako bi sprečila nestašicu i skokove cena koji se primećuju u nekim regionima Evrope.

Tramp je više puta izjavljivao da će postupci Bajdenove administracije uskoro dovesti do toga da će SAD postati zavisne od snabdevanja energentima iz drugih država. Republikanac je skrenuo pažnju na činjenicu da je Bajden u januaru uveo moratorijum na zakup saveznih zemalja za razvoj naftnih i gasnih polja. U junu je sud suspendovao moratorijum na zahtev republikanaca.

Strateške rezerve nafte SAD najveće su svetske rezerve nafte. One trenutno iznose oko 617,8 miliona barela, pri čemu su skladišta projektovana za oko 714 miliona barela.

Izvor: Sputnik
Foto: Printscreen YouTube / Fox News, ABC News

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top