IZRAELSKI PREMIJER: Iskustvo pokazuje da bi palestinska država bila teroristička!

Premijer Izraela Neftali Benet izjavio je danas da njegova zemlja ne ignoriše Palestince, ali da bi palestinska država po svoj prilici bila teroristička država.

Benet je to rekao na sednici svoje vlade kojoj je prisustovovala kancelarka Nemačke u okviru oproštajne posete Izraelu.

“Mi ne ignorišemo Palestince. Oni su naši susedi, oni ne idu nikuda”, rekao je izraelski lider osvrćući se na palestinsko pitanje i dodao “u isto vreme naučili smo iz iskustva bi palestinska država po svoj prilici značila terorističku državu na sedam minuta (vožnje) od moje kuće i skoro bilo kog mesta u Izraelu”.

Vodja izraelske levičarske partije Merec, koja je deo raznolike vladajuće koalicije, Nican Horovic rekao je, medjutim, Merkelovoj na sasatanku vlade da bi Izrael morao više da promoviše mir sa svojim susedima, a prvenstveno sa najbližim i najvažnijim susedima Palestincima.

On je naglasio da mirovni roces mora da se oslanja na rešenje po modelu dve države, odnosno stvaranje nezavisne Palestine uz Izrael.

“Verujem da se o susedima Izraela mora voditi računa”, rekla je kancelarka Nemačke, zemlje koja podržava nezavisnu Palestinu, govoreći o mogućem mirovnom procesu izmedju Palestinaca i Izraela posle dugogodišnjeg zastoja.

Merkel je doputovala kasno sinoć u Izrael, a redovni sastanak vlade je danas posvećen oproštaju od nje i proslavi bliske saradnje izmedju dve zemlje tokom njenog mandata.

“Mi se ponekad ne slažemo po pitanju da li bi trebalo da bude rešenja (po modelu) dve države sa Palestincima, ali se slažemo, po mom mišljenju, da uvek mora biti vizije o trajnoj demokratskoj jevrejskoj državei Izrael”, rekla je kancelarka Nemačke, preneli su izraelski mediji.

“To je dar istorije, kojoj je Izrael puno doprineo, da Nemačka može sedeti za stolom ovde, jer je istorija holokausta pojedinačan dogadjaj za koji ćemo nastaviti da snosimo odgovornost u svakoj fazi prošlosti, kao i u budućnosti”, zaključila je kancelarka koja će se povući posle 16 godina na funkciji kada bude obrazovana nova vlada u Berlinu.

Izvor: Agencije
Foto: Printscreen YouTube / CBN News

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top