MILORAD DODIK: Sastao bih se sa Izetbegovićem i Čovićem, ali bez stranaca

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je da je spreman da razgovara sa bilo kojim domaćim političarem u BiH, ali bez prisustva stranaca.

Dodik je istakao da nije tačna tvrdnja lidera SDA Bakira Izetbegovića da je odbio sastanak sa njim.

“Prije dva dana je neko primijetio izjavu Izetbegovića, koji je rekao da je odbio sa mnom neki sastanak. To, naravno, nije tačno. Istina je da je u okviru ambasadora Evropske komisije zatraženo da Izetbegović posreduje i organizuje sastanak mene, Izetbegovića i Čovića”, rekao je Dodik novinarima u Novoj Topoli kod Gradiške.

On je naveo da pristaje na ovaj sastanak samo pod uslovom da nema nikoga od stranaca i dodao da je vjerovatno Izetbegović odbio taj sastanak.

“Ja nisam zakazivao nikakav sastanak. Ja ne znam šta je Izetbegoviću, mada ne bježim od toga da razgovaramo, ali ne u atmosferi, ne u kapacitetu stranaca koji su ovdje sve svoje pokazali prema Srbima”, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da stranci nisu dobronamjerni prema Srbima i Republici Srpskoj.

“Ponašaju se podsmješljivo i ignorišu sve probleme na koje smo ukazivali u vezi sa Ustavnim sudom BiH i visokim predstavnikom. Oni i dalje smatraju da trebaju da upravljaju nama. Ja to odbacujem i zato nisam htio da se u jednom aranžmanu koji kreiraju stranci nađem ni sa kim”, naglasio je Dodik.

On je istakao da ne zove na sastanke, ali će prihvatiti svaki poziv Izetbegovića, Čovića i bilo koga od lidera radi razgovora o aktuelnoj situaciji u BiH, ali bez stranaca.

Podsjetimo, Bakir Izetbegović je izjavio kako ga je zvao Milorad Dodik da sjednu i razgovaraju, ali da je on to odbio iz jednog razloga.

– Dakle, samo on, Čović i ja. Odbio sam ga zato što bi on to pretvorio u pregovore, o povratku na izvorni Dejton, o razbijanju Oružanih snaga. O tim stvarima nećemo pregovarati, jer je to ispregovarano. To je napravljeno, rekao je predsjednik SDA.

Izetbegović je rekao da Dodik treba o problemu koji ima razgovarati s Uredom visokog predstavnika koji je nametnuo izmjene Krivičnog zakona o negiranju genocida i ratnih zločinaca.

– A ako ima neki prijedlog kako prevazići ovo što je zakuhao, neka ga javno izloži, rekao je Izetbegović.

Izvor: vijesti.ba, Foto: Printscreen YouTube / RTRS vijesti

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top