POČEO SAMIT NESVRSTANIH U BEOGRADU Vučić: “Dobrodošli kući!” (LIVE)

Jedan od najvećih multilateralnih skupova u Evropi ove godine – Samit kojim će biti obeleženo šest decenija od osnovanja Pokreta nesvrstanih zemalja, održava se u Beogradu danas i sutra, uz prisustvo velikog broja stranih zvaničnikaNa Beogradski sajam, gde se skup održava, pristigle su delegacije zemalja učesnica Samita Pokreta nesvrstanih. Učesnike je dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji uz predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva otvorio skup. U uvodnom delu skupa predviđeno je i video obraćanje generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, kao i uživo obraćanje aktuelnog predsednika Generalne skupštine UN Abdula Šahida.

Učestvuje više od 100 zemalja, devet delegacija međunarodnih organizacija, oko 40 ministara spoljnih poslova. Domaćini skupa, koji se održava u sećanje na Samit koji je 1. septembra 1961.godine održan u Beogradu, ove godine su Srbija i Azerbejdžan.Među učesnicima skupa su predsednik Gane Nana Akufo Ado, sin prvog egipatskog predsednika i jednog od osnivača Pokreta nesvrstanih Gamala Nasera – Abdelhakim Gamal Abdel Naser, oko 40 ministara spoljnih poslova, brojni specijalni izaslanici, i kao posebni gosti šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

Vučić se obratio zvanicama: Dobrodošli kući„Hvala gospodinu Alijevu na govoru i što su učestvovali u organizovanju ovog sastanka… Dobrodošli kući“, kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom obraćanja prisutnima i naveo da su mir, bezbednost i ljudska prava najvažniji za prosperitet naroda.

Izvor: Sputnik, Foto: YouTube, printscreen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top