SERGEJ LAVROV: EU polaže prava na Zapadni Balkan, a vodi nekonstruktivnu politiku

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ukazao je u Beogradu na značaj strateškog partnerstva Srbije i Rusije i ocenio da između rukovodstava dve zemlje postoji poverljiv dijalog.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Lavrov je rekao da je najnovija „potvrda doslednog razvoja strateškog partnerstva“ dve zemlje ovonedeljna sednica Međuvladinog komiteta na kojoj su, kako je kazao, načinjeni „konkretni koraci“ na unapređenju saradnje.

„Želim da naglasim strateški karakter naših odnosa. Preneo sam tople pozdrave i najbolje želje od predsednika Putina, opredeljeni smo za nastavak dijaloga na najvišem nivou, razmotrili smo moguće kontakte dva predsednika i dogovorićemo se o tom sastanku“, naveo je Lavrov.

On je kazao da se Rusija i dalje zalaže da rešenje kosovskog pitanja bude zasnovano na poštovanju Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i da bude pronađeno u okviru direktnog dijaloga Beograda i Prištine i odobreno od Saveta bezbednosti UN.

Lavrov, koji je u Beograd doputovao povodom  rekao je da je Rusija bila zabrinuta „zbog provokacije na severu Kosova“ krajem septembra, kada je kosovska vlada poslala specijalne snage policije radi sprovođenja odluke o zameni registarskih tablica.

„Cenili smo uzdržanost Srbije i tvrd stav predsednika Vučića koji je omogućio da ta kriza bude rešena“, kazao je šef ruske diplomatije.

Naveo je da Moskva u kontaktima sa EU uvek podseća na odgovornost Brisela za dijalog Beograda i Prištine, da je „vreme da se ispune dogovori postignuti pre više godina“, pre svega o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) i da „ne ide na čast“ Uniji „popustljivost pokušajima Kosova da odloži rešenje tog pitanja“.

„Mi ćemo prihvatiti bilo koje rešenje koje će odgovarati srpskom narodu. EU ima posebnu odgovornost za dijalog, jer ju je Generalna skupština UN ovlastila. Ranije postignuti dogovori, poput onog o ZSO, treba da budu sprovedeni bez odlaganja“, rekao je Lavrov.

Ministar spoljnih poslova Rusije je rekao da je sa Vučićem pričao i o situaciji na Balkanu.

„Polazimo od toga da je Srbija faktor mira i stabilnosti u regionu i da njeno mišljenje treba da bude uzeto u obzir u svakoj razmeni mišljenja“, kazao je Lavrov.

Upitan za tvrdnje da se Rusija meša u unutrašnja pitanja zemalja Zapadnog Balkana, Lavrov je rekao da je Moskva „navikla na to“.

„Mi smo u takvim odnosima sa Srbijom i drugim zemljama regiona da je za nas najvažnija uzajamna korist i ravnoteža interesa. Na tome se zasnivaju svi naši dogovori, i sa Srbijom i sa drugim zemljama regiona. Znamo dugo vremena da EU pokušava da kaže da polaže prava na ovaj region i da drugi nemaju tu šta da traže“, rekao je Lavrov.

Dodao je da EU „smatra da je potpuno u pravu“, dok „sprovodi politiku koja je daleko od konstruktivne“.

„Oni nama govore da nemamo pravo na inicijativu u onim delovima sveta gde EU ima svoje interese. Da je to neokolonijalno mišljenje, ne treba da razjašnjavam. Neosnovane su optužbe da Rusija navodno krši neke norme međunarodnog prava na Zapadnom Balkanu. Ako imate neke dokaze, izvolite, dokažite to“, kazao je Lavrov.

On je kritikovao EU i zbog toga što još nije postigla dogovor sa Moskvom o uzajamnom priznanju sertifikata o vakcinaciji protiv koronavirusa, iako, kako je rekao, ti pregovori „traju dugo vremena“.

„Ima raznih razloga zašto taj dogovor još nije postignut, ima i objektivnih razloga, ali postoji i pristrasan odnos prema ruskim vakcinama iz političkih razloga“, naveo je Lavrov.

Izvor: n1, Foto: Sergej Lavrov / Printscreen YouTube / FRANCE 24 English

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top