UDRUŽENJE ZA GAS SRBIJE: Države koje nisu htele da naprave ugovor sa Gaspromom sada plaćaju 4-5 puta višu cenu gasa

Države koje nisu htele da naprave ugovor sa Gaspromom sada plaćaju 4-5 puta višu cenu gasa, kaže Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas. “Mi ćemo uskoro da potpišemo ugovor, nećemo imati problema”, rekao je on u emisiji Global fokus na N1. Ekonomski analitičar Bogdan Petrović kaže da se Evropi vratilo to što je godinama destimulisala potrošnju gasa: “Ta namera je plemenita, međutim EU nije obezbedila rezervni izvor energije”.

Govoreći o ugovorima Gasproma koji sadrže klauzulu o obaveznoj minimalnoj količini gasa koja mora da se povuče, sagovornici N1 kažu da to nije ništa neuobičajeno.

Kada imate gasovod od 5000 kilometara i na njemu 20 kompresorskih stanica, potrebno je angažovati veliki broj ljudi da biste za kupca promenili protok kroz taj gasovod, kaže Vuletić.

On objašnjava da je zbog toga ustanovljen princip da se kupuje gas “puno za prazno”, odnosno u kontinuitetu tokom cele godine.

“Sve zemlje, kao i mi, organizovali smo se tako da to ‘puno za prazno’ možemo da kupujemo kako treba. Dakle nije Gasprom po meni uradio ništa drugačije nego onako kako se dogovara stalno”, rekao je on.

Petrović dodaje da se tako zakupljuje i potrošnja struje – “ne možete da kažete ‘danas ću da trošim dva kilovata, a sutra dva megavata’”.

“Vi kad hoćete da obezbedite snabdevanje strujom, postavite zahtev i imate uslov da kupite određenu količinu u određenom vremenu”, rekao je on.

Desetogodišnji ugovor Srbije sa Gaspromom ističe 31. decembra ove godine, a savetnik ministarke energetike i rudarstva Petar Stanojević kaže da prednost Srbije u pregovaranju cene može biti to što troši malo gasa:

“Mala potrošnja, sa Gaspromovog stanovišta, može biti mogućnost da nam da posebnu cenu, jer na tome neće izgubiti puno”, rekao je on.

Ruski ekspert Mihail Krutihin kazao je za N1 da ne isključuje mogućnost da Srbija plaća manje za gas koji bude stizao “Turskim tokom”, kako je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Ako je rekao da će Srbija plaćati manje preko tog gasovoda, onda je Gasprom dao neki popust. Ali to je politički popust, jer Gasprom po toj ruti plaća više nego što je plaćao preko Ukrajine”, rekao je on.

On objašnjava da cenu sada određuju dva glavna faktora: finansijske spekulacije na berzi i ponašanje gasproma, odnosno svesno ograničavanje izvoza gasa Evropi.

“Razgovarao sam sa jednim savetnikom Gasproma. On mi je rekao da Evropa želi da Gasprom pokaže dobru volju i isporuči dodatne količine gasa. A zašto Evropa ne pokaže dobru volju i saglasi se sa uslvima Gasproma o eksploataciji Severnog toka 2? To je ucena”, rekao je Krutihin.

On je kazao da Gasprom ispunjava sve ugovore koje je ranije sklopio, ali ništa više od toga, iako je to veliki finansijski gubitak za Gasprom, budući da su sada cene visoke.

“Umesto da se rukovodi dobiti, Gasprom se rukovodi političkim direktivama Kremlja”, rekao je on.

Izvor: n1, Foto: Pixabay

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top