PROPUST UPRAVE: Pepeo neonaciste sahranjen na jevrejskom grobu u Berlinu!

Uprava groblja nedaleko od Berlina priznala je da napravila „strašnu grešku“ nakon što je dozvolila da se pepeo istaknutog neonacista sahrani na grobu pokojnog jevrejskom muzikologa.

Kako izveštava Dojče vele, policija je dežurala prošlog petka dok su ožalošćeni zakopali pepeo negatora holokausta Henrija Hafenmaiera na groblju Stahnsdorf u Brandenburgu.

Urna je postavljena na grobu Maksa Friedlaendera, muzikologa i Jevrejina koji je umro od moždanog udara 1934.

U Nemačkoj se grobnice obično vraćaju nakon što se zakupi ne obnove nakon perioda od 10 do 20 godina. Međutim, Friedlaenderov nadgrobni spomenik ostao je na parceli jer je proglašen spomenikom.

„Sahrana negatora holokausta na grobu Maka Friedlaendera užasna je greška i šokantan događaj s obzirom na našu istoriju“, rekao je Kristian Stablein, biskup zadužen za lokalni crkveni okrug. „Moramo odmah da vidimo možemo li ovo da nadoknadimo i kako“, rekao je on.

Berlinski komesar za antisemitizam Samuel Salzborn rekao je da je podneo krivičnu prijavu zbog sumnje da je narušen mir mrtvih i omalovaženo sećanje na pokojnike.

Tokom sahrane, Friedlaenderov nadgrobni spomenik bio je prekriven crnom tkaninom i znakom sa imenom Hafenmaiera i citatom iz Evanđelja po Jovanu 8:32: „I spoznaćete istinu i istina će vas osloboditi“, objavio je britanski list Guardian.

Prema rečima očevidaca, nakon sahrane odneti su venci i cveće položeno za preminulog negatora holokausta. Portparol policije izjavio je da je muškarac za kojim se traga po dve poternice uhapšen na sahrani tokom provere identiteta u blizini groblje.

Uhapšeni, prema nalazima policije, „očigledno pripada Građanskom pokretu Rajha“. “Građanski pokret Rajha” odbacuje legitimitet moderne nemačke savezne republike i tvrdi da je Nemački Rajh 1871-1945 još uvek na snazi.

Izvor: Danas
Foto: Pixabay

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top