PLINSKA KRIZA U REGIONU: Srbija posuđuje gas BiH

Iako su građani Bosne i Hercegovine od ranih jutarnjih sati zabrinuti da li će ostati bez grijanja zbog kvara na plinovodu u Bugarskoj, Klix.ba ekskluzivno saznaje da će Srbija pozajmiti potrebne količine gasa Bosni i Hercegovini.

Naime, kompanija Srbijagas je danas osigurala interventne količine gasa iz Mađarske nakon kvara na plinovodu u Bugarskoj, a u poslijepodnevnim satima je donesena odluka da dio gasa bude pušten i prema BiH.

Kako Klix.ba saznaje predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je odobrio Srbijagasu da BiH pozajmi 300.000 kubika do ujutru, a ukoliko bude potrebno više da se pozajmi i sutra (ne više od 600.000 kubika).

Inače, pozajmica nije neuobičajena praksa među dobavljačima i primjenjuje se u slučaju da neka od država ima manjak ili višak energenta.

Ventili u Zvorniku, na ulaznoj tački u BiH, jutros su nakon kvara u Bugarskoj zavrnuti, ali prema najnovijim informacijama večeras bi gas ponovo trebao poteći cijevima prema Sarajevu i Zenici.

Kvar na plinovodu u mjestu Vetrino na istoku Bugarske dogodio se rano jutros oko 4 sata. Plinovod prema Rumuniji je najvećim dijelom osposobljen, a na cijevi koja ide prema Srbiji odnosno Bosni i Hercegovini radovi i dalje traju i niko ne može prognozirati koliko će Bugarima trebati da otklone kvar.

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović danas je kazao da su nove količine gasa iz Mađarske krenule oko 14 sati i da je snabdijevanje u Srbiji normalizovano te ako bude dodatne potrebe bit će naručene nove količine sutra. Ipak, svi se nadaju da će Bugari do sutra otkloniti veliki kvar te da će snabdijevanje biti vraćeno u normalu.

Treba istaći da se iz Vlade FBiH i uvoznika gasa kompanije Energoinvest tokom cijelog dana nisu oglašavali u javnosti o ovom problemu.

Izvor: Klix.ba, Foto: Pixabay

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top