SRBI S KOSOVA OGORČENI NA VUČIĆA I DODIKA Mnogo je lakše sačuvati Kosovo u sastavu Srbije nego otcijepiti RS od BiH

Narodni pokret Srba sa Kosova “Otadžbina” oglasio se saopštenjem za javnost u kojem je iznio žestoke kritike na račun Milorada Dodika i Aleksandra Vučića.

“Bez imalo zluradosti, a više uz tugu i razočarenje, Srbi sa Kosova mogu da konstatuju da su stavovi političke elite iz Banjaluke po pitanju južne srpske pokrajine u zadnjih desetak godina bili dosta problematični. Jedan dio političke vrhuške je zagovarao da Srbija treba da se odrekne Kosova, a da se okrene ka RS i istu pripoji”, kaže se u saopštenju.

Ističe se da je “Otadžbina” u više navrata kritikovala ovakve, “prije svega antisrpske, stavove. Jer nije korektno da se sreća jednog dijela srpskog naroda temelji na nesreći drugog dijela srpskog naroda.”

“U pravno-političkom smislu mnogo je lakše sačuvati Kosovo u sastavu Srbije nego otcijepiti RS od BiH i istu pripojiti svojoj matici. I razni non-pejperi iza kojih prije svega stoji aktuelni režim u Srbiji potvrđuju ovo naše stanovište.

U njima stoji da se stvara Velika Albanija a u isto vrijeme i Velika Srbija. Velika Albanija se uobličava tako što se Kosovo odvaja od Srbije i pripaja Albaniji a Velika Srbija tako što se ona odriče od svoje južne pokrajine a pripaja RS – ističe se u saopštenju.

Zadnjih desetak godina, nastavljaju iz “Otadžbine”, svjedoci smo da se korumpirani, lopovski i antisrpski režim Aleksandra Vučića “zalaže za neku podjelu Kosova u kojoj bi Srbiji pripalo par sela iz sadašnje južne srpske pokrajine a prepustio Velikoj Albaniji dobar dio tzv. Preševske doline.”

“Politička vrhuška RS, na čelu sa predsjednikom Miloradom Dodikom, podržavala je ovakvu izdajničku političku platformu.

I ne samo to. Kada je 2013. Vučić potpisao izdajnički Briselski sporazum Srbi sa Kosova organizovali su protestni mitingu u Beogradu. Dodik im je obećao da će više od 50 autobusa sa Srbima iz RS da budu prisutni na tom mitingu.

I ne samo što autobusi nisu stigli u Beograd nego i oni koji su htjeli ličnim kolima da na miting dođu bili su spriječeni od vlasti RS koja je nesebično podržala Briselski sporazum.

I uopšte, svih ovih deset godina čelnici RS podržavali su izdajnički režim u Beogradu. Nije bilo ozbiljnije političke manifestacije u Srbiji a naročito predizbornih mitinga na kojima čelnici RS nisu prisustvovali.

Čak na posljednjim izborima za grad Beograd dobar dio građana iz RS sa dvojnim državljanstvom požurio je da glasa i da podrži SNS i Aleksandra Vučića”, navodi se.

“Ovakva zemljačka podrška nije izostala ni od Milorada Dodika koji je glasao na svojoj izbornoj jedinici na Dedinju. Međutim, ako aktuelni režim u Beogradu zbog svojih obaveza prema onima koji su ga doveli na vlast predaje Kosovo, teško da će moći da pomogne i Srbima u RS.

Rusija i Kina u Vijeću sigurnosti nisu podržali izbor Kristijana Šmita za mjesto visokog međunarodnog predstavnika u BiH. On je inače kadar Angele Merkel za koju Vučić kaže da kada je vidi njemu klecaju slabačka koljena.

Sa ‘slabačkim koljenima’ se ne brani RS. I bez obzira što Srbi u RS ne žele Kristijana Šmita, njega u Beogradu prima Aleksandar Vučić čime se suprotstavlja i Srbima u RS a i Rusiji i Kini. To isto radi i njemu blizak srpski patrijarh Porfirije.

Tokom dolaska Milorada Dodika u Beograd da iznese problem poljoprivrednog zemljišta, šuma i voda, predsjednik Srbije je zaobišao temu pričajući nebuloze o autoputu BG-SA i aerodromu u Trebinju.

Logično se nameće pitanje šta će Srbima i autoputevi i aerodromi ako izgube zemlju od koje treba da žive.

Slično je postupio i predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić tokom svoje posjete Banja Luci. Nikakve ozbiljne podrške sa njegove strane nije bilo osim otrcanih fraza o bratskim odnosima Srba sa obje strane Drine.

Aleksandar Vučić, predsjednik ‘Srpskog sveta’, kako ga doživljava Aleksandar Vulin ili ‘Aco Srbin’ ne može da štiti i čuva srpske nacionalne i državne interese. Ne može, jer oni koji su ga doveli na vlast, a to je Zapad, nisu ga doveli da te interese brani nego da ih prodaje. Što on sve vrijeme i radi.

Sa druge strane, zbog brojnih kriminalnih, korumpcionaških i drugih zločinačkih afera predsjednik Srbije je ucijenjena ličnost. Da bi mogao da brani svoju državu i srpski narod ma gdje živio on mora da ima čistu biografiju, a on je nema.

I koliko god da se Srbi u RS nadaju podršci svog zemljaka iz Čipulića kod Bugojna, ona će da izostane. Pod to drvce nema hlada, glasi srpska narodna poslovica sa Kosova”, dodaje se u saopštenju.

Izvor: vijesti.ba, Foto: Aleksandar Vučić i Milorad Dodik / Printscreen Instagram @buducnostsrbijeav

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top