EROL AVDOVIĆ: Rusi su dobili sve što žele, Schmidt se neće obratiti UN-u

Bh. novinar sa adresom u New Yorku potvrdio je pisanje pojednih medija da se visoki predstavnik neće obratiti UN-u.

Pregovori iza zatvorenih vrata Vijeća sigurnosti UN-a su završeni. Rusi su dobili što su htjeli. Moskva je praktično ultimatumom zahtjevala da se visoki predstavnik ne obrati UN-u, u zamjenu da se rezolucija o produženju EUFOR-a usvoji bez njihovog veta, napisao je na svom Facebook profilu bh. novinar Erol Avdović prenoseći svoju izjavu sa BHRT-a.

Dobitnici i gubitnici, može li se bez Schmidta?

Tako, ćemo imati novi tekst rezolucije, koji je zapravo usaglašavan već dugo a ne samo posljednjih dana – da se OHR i visoki predstavnik nigdje ne spomenu u rezoluciji o EUFOR-u. Na kraju su izgleda i Amerikanci pristali na to iako je izgledalo da su se potrudili i da je njihova crvena linija bila – upravo zahtjev za obraćanjem Shmidta. Odlučili su se za solomonsko rješenje i izgleda da su svi sada mirni, ako već svi nisu zadovoljni, jer EUFOR ide dalje.
Rusima i dalje odgovara oko 700 vojnika u sastavu EUFOR-a, što je bolje nego slanje robustnijih NATO snaga. Zapad je na koncu “zadovoljan”, jer vjerovatno – EU i SAD nisu u ovom trenutku bili spremni poslati više (hiljada) novih vojnika NATO-a u Bosnu i Hercegovinu, ako bi misija EUFOR-a bila okončana.
A zadovoljno je izgleda i većina od 15 članica Vijeća sigurnosti UN-a, jer su bar u pisanoj formi dobilli (žestoki – super realistični) Shmidtov izvještaj, o kojem sutra (3. novembra 2021) imaju pravo debatirati. To što ovog visokog predstavnika neće biti ni u New Yorku, niti na video linku iz Sarajeva – izgleda, već sada, nikog posebno ne uzbuđuje.

Nije on Paddy Ashdown

Ovo je doista neslavan i ne sasvim kredibilan početak Christiana Schmidta. On je prvi visoki predstavnik kome je zabranjeno da se obrati u UN-u. Ovo je nažalost i nova retorička municija za gospodina Dodika, koju će on bez sumnje uposliti u daljnje sijanje straha i psihoze u Bosni i Hercegovini. A onda se povući kad njegov politički rok trajanja opet bude produžen. U međuvremenu stranci šute, a o sankcijama još ni riječi.
Tako je to kad gospodin Schmidt kaže – ja nisam Paddy Ashdown. I nije sigurno. Ili, bonske ovlasti su u fijoci. Možda ih je ipak papala maca. Odnjela Miljacka, napisao je Avdović.

Izvor: N1
Foto: Printscreen YouTube / BHRT – Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top