HOROR U VISOKOM: Supružnici dijete držali kao roba, tukli i izgladnjivali

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona podiglo je Optužnicu protiv Haruna Smole i Amine Smolo zbog produženog krivičnog djela Nasilje u porodici, u sticaju sa produženim krivičnim djelom zapuštanje ili zlostavljanje djeteta ili maloljetnika.

Optužnica je u cijelosti potvrđena od strane sudije za prethodno saslušanje Općinskog suda Visoko.

“Optužnica je podignuta protiv
– S. H., rođen u Zenici, nastanjen u Visokom, osuđivan, nalazi se u pritvoru
– S. A., iz Visokog, neosuđivana, nalazi se u pritvoru

što su, duži vremenski period od 25.09.2017. godine do 08.09.2021. godine, na području grada Visoko, vršili psihičko i fizičko nasilje nad oštećenim, sinom osumnjičenog Smolo Haruna i pastorkom osumnjičene Smolo Amine, mldb. djetetom S.A. (rođen 2015. godine) s kojim su živjeli u zajedničkom kućanstvu i grubo zanemarili svoju funkciju zbrinjavanja i odgoja oštećenog, svjesni da će takvim nasiljem ugroziti mir, psihičko zdravlje i tjelesnu cjelovitost oštećenog i da tako postupajući grubo zanemaruju funkciju zbrinjavanja i odgoja oštećenog, što su i htjeli, na način da su kažnjavali oštećenog kada bi uradio nešto što im nije odgovaralo i to tako da ga je osumnjičeni Smolo Harun udarao kaišem, osumnjičena Smolo Amina muhalicom i čupala rukama za kosu, a kojeg oštećenog su postupajući po prijavi NN lica koji su prijavili nasilje i zanemarivanje oštećenog, dana 08.09.2021 godine policijski službenici Policijske stanice Visoko i službenica JU Centra za socijalni rad Visoko pronašli u mjestu stanovanja u Buzić Mahali, samog u kući koja nije uslovna za život i nema električne energije, a iz koje nije mogao izaći s obzirom da su ulazna vrata od kuće bila zaključana ključem koji je sa sobom nosila osumnjičena Smolo Amina, a vrata sobe u kojoj se nalazio oštećeni dodatno obezbjeđena da ne može izaći tako što su vrata pričvršćena metalnim lancem koji je povezan sa krilom i štokom vrata i dodatno pričvršćena PVC žutom kesom, u kojoj sobi nije bilo mogućnosti da obavlja fiziološke potrebe osim u tutu, koju nije imao gdje isprazniti zbog čega se u sobi osjećao užasan smrad i zagušljivost, a u kojim uslovima življenja je boravio iscrpljen, gladan, žedan i umoran, kada je i na licu mjesta utvrđeno da je oštećeni tu sam boravio, dok su osumnjičeni i njihovo zajedničko mldb. dijete (rođeno 2019. godine) živjeli u odvojenoj kući-ljetnoj kuhinji koja je uslovna za stanovanje i tako oštećenog ostavljali bez hrane, vode i drugih osnovnih potrepština za život i samo bi ga povremeno puštali da izađe iz te sobe pa kada bi oštećeni kradom ponekad uzeo hranu iz prostorija koje oni koriste, ili uradio nešto što im nije odgovaralo istog su tukli optužujući ga da krade od njih i da ne sluša, a kada su primijetili da neko od komšija donosi oštećenom hranu kada su oni bili odsutni, koju hranu je primao kroz prozor, osumnjičeni Smolo Harun je zakovao prozor, kako bi spriječili oštećenog da otvara prozor i uzima hranu, uslijed čega je kod oštećenog zbog dugotrajne izloženosti stresnim i traumatskim događajima unutar porodice u vidu lošeg postupanja prema istom, emocionalnog i tjelesnog zanemarivanja od strane osumnjičenih, koji ukazuju na ekstremne oblike odbacivanja, brutalnosti, zanemarivanja i zlostavljanja, dovelo do narušavanja zdravlja, a što je utvrđeno psihološko-psihijatrijskim vještačenjem oštećenog, nakon što je istom posredstvom policijskih službenika i službenika
JU Centra za socijalni rad Visoko pružena zdravstvena pomoć u JU Dom zdravlja Visoko i JU Kantonalna bolnica Zenica i oštećeni izmješten na sigurno mjesto, dakle, psihičkim i fizičkim nasiljem ugrozili mir, psihičko zdravlje i tjelesnu cjelovitost člana svoje porodice sa kojim žive u zajedničkom kućanstvu i kao roditelj i druga osoba grubo zanemarili svoju funkciju zbrinjavanja i odgoja djeteta ili maloljetnika, čime su počinili produženo krivično djelo Nasilje u porodici iz člana 222. stav 4. u vezi sa stavom 2. KZ F BiH u vezi sa članom 55. istog zakona, u sticaju sa produženim krivičnim djelom Zapuštanje ili zlostavljanje djeteta ili maloljetnika iz člana 219. stav 1. KZ F BiH u vezi sa članom 55. istog zakona”.

Ujedno je Općinskom sudu Visoko podnesen i prijedlog za produženje mjere pritvora prema optuženim jer postoje naročite okolnosti koje ukazuju da će optuženi ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, te da će ponoviti krivična djela.

Odlučujući o podnesenom prijedlogu za određivanje pritvora, Općinsku sud Visoko je dana 09.11.2021.godine, rješenjem produžio pritvor S. H. i S. A. do 09.05.2022.godine.





Izvor: Vijesti.ba, Foto: Pixabay

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top