MOŽDA DA PITA DANILA: Vučić navodno nema pojma šta su Narodne patrole!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da “nema pojma” šta je to neformalna desničarska grupa “Narodne patrole”. Na društvenim mrežama, međutim, kruži fotografija na kojoj se predsednikov sin Danilo Vučić nalazi u društvu samozvanog vođe ove grupe Danila Kneževića.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dakle, „nema pojma“ šta je neformalna ultradesničarska grupa koja je u proteklom periodu presretala migrante i kako tvrde medijska udruženja, ometala novinare u radu.

„Ako neko nekoga maltretira i tuče, taj će završiti iza rešetaka. Monopol nad fizičkom silom ima država uvek i ona je jedina koja je nadležna da provodi zakon u delo“, rekao je Vučić juče novinarima u Obrenovcu tokom obilaska radova na Termoelektrani Nikola Tesla B.

Na pitanje novinara N1 šta će država učiniti povodom delovanja Narodnih patrola, Vučić je odgovorio protivpitanjem: Kakvih patrola?

Na Tviteru se, međutim, pojavila fotografija Danila Vučića, sina predsednika Vučića u društvu s Damjanom Kneževićem, samozvanim vođom Narodnih patrola.

Kako navodi N1, Narodne patrole su se pojavile u februaru 2020. Tada još uvek stidljivo, krijući se iza crnih kapuljača i plašeći ionako preplašene migrante.

Na snimcima objavljenim na internetu se vidi kako njih petnaestak migrantima daju letke na kojima je pisalo da se „zabranjuje kretanje migranata van migrantskih centara od 22 do 6 časova ujutru i u grupama sa više od tri osobe“. Poručuju im i da će „odgovor biti žestok i da neće proći nekažnjeno“, ukoliko ne poštuju „njihova pravila“ i nastavi sa navodnim „migrantskim nasiljem“. Tada su najavili da će patrolirati svako veče.

„Mi nismo Vlada, nismo policija, odgovorićemo narodski, a to nikome ne ide u prilog“, rekao je tada Damnjan Knežević.

Oni su se, međutim, osilili su se već u oktobru iste godine.

„Od danas pa nadalje, hiljade i hiljade ljudi će biti narodna patrola. Imamo pravo na građanska hapšenja, imamo pravo da branimo našu decu i naše ulice“, rekao je Knežević.

Od tada do danas, patroliraju Srbijom u potrazi za migrantima, odlaze pred vrata lekara kriznog štaba, ometaju novinare u poslu…

Zanimljivo je da je februara 2020. na pojavu Narodnih patrola reagovao i Aleksandar Vučić.

„Odvratna mi je fašistička politika u Srbiji. Đubrad fašistička, smirite se više s tim„, rekao je Vučić, koji danas, eto, na novinarsko pitanje o ovim patrolama pita – koje patrole.

Organizator patrola je inicijativa organizacije „Nema predaje Kosova i Metohije“, koju predvodi pomenuti Damnjan Knežević, osnivač i nekadašnji potpredsednik Srpskog sabora Zavetnici.

Iz tadašnjeg pokreta, a današnje stranke, izašao je krajem 2014. godine pošto su ga smenili sa mesta potpredsednika, kako je napisao u autorskom tekstu „Zaveti se daju na junačkim grobovima, a ne u političkim govorima“.

S angažmanom je nastavio i po izlasku iz Zavetnika, kao govornik i organizator okupljanja protiv NATO pakta, kao i Vidovdanskog protesta 2018. na kojem je potpisivana peticija za zabranu rada političkih nevladinih organizacija, koje se finansiraju iz inostranstva.

Jula 2019. je s još nekolicinom desničara upao na predstavu „Srebrenica – kad mi ubijeni ustanemo“ u Kolarčevoj zadužbini.

Tim povodom se oglasio i politikolog Luka Božović koji je u kolumni za list Danas naveo da je „policiju obavestio o lokaciji gde se fašisti sakupljaju i kreću“, te da ona nije „prstom mrdnula da to spreči“.

„I pre nego sam išta rekao policiji, oni su rekli da dolazi Damnjan sa njegovima. Damnjan Knežević, nekadašnji kandidat na listi režimskog projekta Zavetnici, danas vodi opskurnu grupu Nema predaje KiM“, napisao je tada Božović.

Nezavisno udruženje novinara Srbije osudilo je 10. novembra ometanje u radu i vređanja ekipe Televizije N1 na protestu u centru u Beogradu u blizini murala ratnog zločinca Ratka Mladića 9. novemba.

Radi se o pripadnicima takozvane Narodne patrole, ekstremistima koji su nedavno, prilikom protesta protiv vakcinacije, takođe ometali i vređali novinare N1, naveo je NUNS.

Aktivistkinja Aida Ćorović, kojoj su nakon gađana jajima murala Ratku Mladiću prišli mladići sa kapuljačama na glavama i počeli da je na grub način odvlače, nakon čega je i priveda, rekla je nakon incidenta da je kasnije saznala kako to nisu bili policajci u civilu već pripadnici Narodnih patrola.

Osnivanje „građanskih patrola“ još 2019. prvi je najavio Stevan Đokić, direktor Centra za bezbednost, istrage i odbranu DBA.

„Ovaj čovek je nedavno preminuo od kovida, i tada je takođe njegovo ime dospelo u žižu javnosti, jer mu je upravo predsednik Vučić lično posvetio čitulju gde ga je označio kao svog druga i saborca. Tako da zaista, ja sam apsolutno sigurna da ne postoji mogućnost da on ne zna da takva vrsta organizovanog delovanja u Srbiji postoji“, rekla je Bojana Selaković iz Građanskih inicijativa rekla za N1.

Postojala je bojazan, podseća Selaković, da će i novim Zakonom o policiji, koji daje moć ministru da i druge organizacije proglasi policijom, ići na ruku narodnim patrolama, ali je taj Zakon za sada povučen.

Izvor: Nova.rs
Foto: Printscreen Instagram @buducnostsrbijeav

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top