NAPETO NA GRANICI BJELORUSIJE I POLJSKE: Na hiljade migranata pokušava da uđe u Poljsku, dok su iza žice vojska i policija

Situacija preti da izmakne kontroli budući da sa obe strane granice stoji po nekoliko hiljada ljudi. S jedne strane su migranti, gladni, žedni, promrzli, a s druge, neki mediji navode, 20.000 poljskih snaga bezbednosti.

Na prelaz su dopremljeni i vodeni topovi, teška vojna mašinerija, a celo područje nadleću poljski vojni helikopteri. Reporteri stranih medija javljaju da je toliko napeto da se samo čeka neki okidač pa da sve izmakne kontroli.

Podsetimo, poljska pogranična policija optužila je u nedelju beloruske snage da pripremaju tamošnje migrante da silom probiju graničnu barijeru, zbog čega je granični prelaz koji je najkritičniji zatvoren.

“Stranci dobijaju uputstva, opremu i suzavac od beloruskih vlasti”, stoji u objavi na Tviteru poljske granične policije.

Već nekoliko dana hiljade migranata iz trećih zemalja zarobljeno je u improvizovanim šumskim kampovima na granici s Poljskom dok se temperature kreću oko nule.

Gomile migranata koji traže put do zemalja članica Evropske unije takođe su se okupile na litvanskoj i letonskoj granici.

Poljska, Litvanija i Letonija razmišljaju o sazivanju sastanka NATO-a kao odgovor na krizu, izjavio je u nedjelju poljski premijer Mateuš Moravjecki.

Mnogi migranti nadaju se ulasku u Nemačku, a kružile su glasine da će od ponedeljka biti angažovani autobusi koji će ih odvesti do nemačke granice.

Nemačko ministarstvo spoljnih poslova demantovalo je glasine na Tviteru

“Ko god širi te laži, dovodi ljude u veliku opasnost”, stoji u poruci nemačke diplomatije.

Izvor: B92, Foto: Društvene mreže

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top