SASTANAK VUČIĆ-DODIK: Srbija uvijek podržavati Dejtonski mirovni sporazum i njegov Ustav, kao i njihovu punu primjenu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je tokom susreta sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Miloradom Dodikom da će “Srbija uvijek podržavati Dejtonski mirovni sporazum i njegov Ustav, kao i njihovu punu primjenu”.

“Dodik je istakao da su Republici Srpskoj (RS) godinama otimane nadležnosti koje joj po Dejtonskom sporazumu pripadaju i da će se RS, mirnim putem, zalagati za vraćanje prava i pravde predviđene Ustavom (BiH)”, saopšteno je 15. novembra iz Predsjedništva Srbije.

Kako je navedeno, Vučić i Dodik su razmijenili stavove o “svim aktuelnim pitanjima u regionu i svim zajedničkim projektima” u kojima učestvuju Srbija i RS.

Vučić je najavio da će Srbija da nastavi “sa još značajnijom podrškom opštinama Nevesinje, Kostajnica, Dubica i Drvar, ali i daljim ulaganjima u prosvjetnu i zdravstvenu infrastrukturu u svim dijelovima RS”.

Kolegijum Skupštine Republike Srpske, jednog od dva entiteta u BiH usvojio je 12. novembra Prijedlog dnevnog reda posebne sjednice, na kojem se nalazi Informacija o prenosu nadležnosti sa RS na nivo BiH.

Termin održavanja posebne sjednice biće dogovoren na Kolegijumu nakon redovne sjednice Skupštine RS koja počinje 24. novembra.

Prema Ustavu BiH entiteti Republika Srpska i Federacija BiH ne mogu samostalno vraćati nadležnosti koje su u proteklom periodu prenesene na državu.

Izvor: Agencije, Foto: Aleksandar Vučić i Milorad Dodik / Printscreen Instagram @buducnostsrbijeav

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top