KINESKO-AMERIČKI SASTANAK ONLAJN: Bajden i Si Đinping razgovarali satima!

Američki predsjednik Joe Biden i kineski lider Xi Jinping održali su online sastanak na kojem je razgovarano o aktuelnim problemima između dvije sile.

Sastanak lidera koji je trajao više od tri i po sata predstavljao je njihovu najsadržajniju diskusiju otkako je Biden preuzeo funkciju predsjednika SAD-a, a razgovori dolaze u trenucima napetosti između Kine i ove države.

Također, sastanak dva moćnika dolazi u vrijeme sve većih tenzija na relaciji Kina – Tajvan, kao i učestalih cyber napada iza kojih, prema mišljenju SAD-a, upravo stoji Peking.

“Moramo uspostaviti zdravorazumsko razmišljanje i biti jasni i pošteni tamo gdje se ne slažemo te raditi zajedno tamo gdje se naši interesi dotiču, naročito o pitanjima kao što su klimatske promjene. Naša je odgovornost da osiguramo da konkurencija između naših zemalja ne preraste u sukob”, rekao je Biden.

S druge strane, kineski predsjednik je na početku razgovora pozdravio “starog prijatelja” Bidena te je naglasio kako mu je drago što je sastanak organizovan, iako se održava u online formatu.

“Iako se ne možemo vidjeti licem u lice, ni ovo nije loše. Veoma sam sretan što vidim svog starog prijatelja. Čovječanstvo živi u globalnom selu i zajedno se suočavamo s višestrukim izazovima. Kina i SAD moraju povećati komunikaciju i saradnju”, rekao je Xi.

Sastanak lidera počeo je u 19:45 te je završio nešto prije ponoći. Pored lidera zemalja, sastanku su prisustvovali i generalni sekretar Komunističke partije Kine Ding Xuexiang, partijski šef za vanjske poslove Yang Jiechi, kao i ministar vanjskih poslova Wang Yi.

S druge strane, američku delegaciju osim Bidena predstavljali su i državni sekretar Antony Blinken, savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan, kao i drugi zvaničnici Bijele kuće.

Izvor: Klix.ba
Foto: Printscreen YouTube / CNBC Television, South China Morning Post

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top