RJEŠENJE SE NAZIRE Angela Merkel i Lukašenko na putu da okončaju izbjegličju krizu na poljskoj granici?

Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko razgovarali su danas telefonom po drugi put u poslednja tri dana.

To je saopštila beloruska državna agencija Belta.

Lukašenko i Merkelova su razgovarali o situaciji na granici Belorusije i “došli do određenog razumevanja kako da postupe u rešavanju postojećih pitanja”.

Predstavnici dve strane će “odmah će ući u pregovore“, a biće rešena i “želja izbeglica da uđu u Nemačku“, saopštila je Lukašenkova pres služba

Pored toga, Merkelova je prenela predsedniku Belorusije zahtev šefice Evropske komisije Ursule fon der Lajen da učestvuje u procesu međunarodnih organizacija o izbeglicama i migrantima.

Prethodni razgovor Merkelova i Lukašenko su obavili 15. novembra i trajao je 50 minuta. Pre svega, razgovaralo se o situaciji sa migrantima na granici Belorusije sa Poljskom, Litvanijom i Letonijom, prenosi Lukašenkova pres služba. Lideri su govorili i o načinima rešavanja problema migracija i humanitarnoj pomoći migrantima.

Angela Merkel je 10. i 11. novembra dva puta razgovarala telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o migracionoj krizi. U prvom od njih Merkelova je zatražila od Putina da utiče na “režim u Minsku”, uz napomenu da beloruske vlasti koriste migrante kao oruđe protiv Evropske unije.

Tokom drugog razgovora, strane su, prema rečima Kremlja, ponovo potvrdile važnost “ranog rešavanja akutne migracione krize“.

Izvor: B92, Foto: Belorusija, Poljska, Migranti, Izbeglice, Granica / Printscreen YouTube / DW News

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top