IZETBEGOVIĆ MORA U PENZIJU NA DAN: Evo šta će uraditi sa otpremninom!

Lider Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović je ove godine napunio 65 godina što znači da mora zakonski otići u penziju, bar na jedan dan. Zakonom mu je predviđena i otpremnina u visini od oko 30.000 KM, međutim s obzirom na to da planira nastaviti raditi odlučio je da će otpremninu pokloniti.

Iako je Izetbegović, koji je zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH, ispunio zakonski uvjet od 65 godina života za penzionisanje, do toga ipak još uvijek nije došlo.

Razlog tome je što rješenje i odluku treba da donese Zajednička komisija za administrativne poslove Parlamentarne skupštine BiH, a koja nije zasjedala zbog blokade rada državnih institucija.

“Zamjenik predsjedavajućeg Izetbegović nije penzionisan, niti mu je izdato rješenje o prestanku radnog odnosa. Samim tim mu nije isplaćena ni otpremnina u skladu sa Odlukom o načinu i postupku ostvarivanja prava na otpremninu prilikom odlaska u penziju u institucijama Bosne i Hercegovine”, rečeno nam je iz Kabineta zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bakira Izetbegovića.

No, onog momenta kada institucije profunkcionišu, Izetbegović će dobiti rješenje o penzionisanju, kao i otpremninu koje se zakonski ne može dobrovoljno odreći, iako nema afiniteta da se prestane baviti politikom. Zbog toga, on planira taj novac donirati, kao što to inače i čini.

“Kada Komisija donese rješenje, otpremnina će u punom iznosu biti usmjerena u svrhe u koje Izetbegović redovno izdvaja značajan dio svojih primanja, kao podršku udruženjima i pojedincima”, rečeno nam je iz njegovog kabineta.

Inače, osim Izetbegovića, u 2021. su 65. godina napunili i predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Dragan Čović, kao i drugi zamjenik Nikola Špirić. Za njih dvojicu još uvijek nije poznato šta će uraditi sa otpremninom, ali svakako da ne bi bila najmoralnija stvar uzeti taj novac za jedan dan penzije i onda nastaviti rad u politici.

Izvor: Klix.ba
Foto: Printscreen YouTube / N1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top