USTAVNI SUD ODLUČUJE: Da li je Đukanović prekršio Ustav Crne Gore!

Skupština Crne Gore usvojila je u petak predlog za pokretanje postupka utvrđivanja da li je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović povrijedio Ustav kada je uoči tenzičnog ustoličenja mitropolita SPC Joanikija na Cetinju poručio da nije pametno insistirati na održavanju ceremonije u Cetinjskom manastiru.

Predsjednik parlamenta Aleksa Bečić rekao je da će predlog koji je izglasala vladajuća većina uputiti Ustavnom sudu, kako bi se taj sud izjasnio da li je predsjednik povrijedio najviši pravni akt zemlje, prenosi portal RTCG.

Socijalistička narodna partija, koja je inicirala raspravu u parlamentu, u obrazloženju predloga je navela da je Đukanović svojim izjavama uoči ustoličenja Joanikija, grubo povrijedio član 14. Ustava, koji propisuje da su vjerske zajednice odvojene od države, ravnopravne I slobodne u vršenju vjerskih obreda i poslova.

Ta partija je, u obrazloženju inicijative, navela je da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović prekršio Ustav kada je 28. avgusta na Cetinju rekao “da nije pametno insistirati na ustoličenju mitropolita Joanikija u tom gradu već je pametno to izmjestiti sa Cetinja i obaviti u nekom od hramova u drugim crnogorskim gradovima”.

Osim toga, SNP je navela da je Đukanović tokom skupa protivnika ustoličenja na Cetinju rekao da će on “ukoliko ustoličenje ipak bude na Cetinju on biti tamo gdje je većinska Crna Gora”.

Tokom rasprave, poslanici vladajuće većine poručili su da je Đukanović neustavno pokušao da spriječi vjerski obred SPC, dok su iz opozicije ocijenili da je riječ o politikantstvu.

Izvor: Glas Amerike
Foto: Printscreen YouTube / NOVA S

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top