POČELA IZGRADNJA BEOGRADSKOG METROA Pokret Ekološki ustanak organizovao masovni protest

Pokret Ekološki ustanak organizovao je protest na beogradskom vodoizvorištu Makiš jer će ono, kako ističu, biti ugroženo izgradnjom metroa. Ovde smo da branimo vodu, rekao je Aleksandar Jovanović Ćuta, koji smatra da su jutros započeti radovi na metro – “fejk”. Građani i aktivisti su blokirali put i ne dozvoljavaju kamionu Milenijum tima sa gradilišta metroa da ga napusti.

Put je blokiran. Iz pravca Železnika nema nikog, a i Obrenovačkim putem nema saobraćaja nekih desetak minuta. Grupa građana je propustila jedan autobus GSP, očigledno da je policija zatvorila saobraćaj na mestima udaljenim od protesta, naveo je reporter N1.

Građani su počeli da se okupljaju nešto pre 11h. Nisu tu samo ekološki aktivisti, tu su i predstavnici skoro svih opozicionih stranaka, veliki broj građana, čak i porodice sa malom decom, javlja reporter N1.

Kako navodi, dva bagera kopaju nasip, a građani su blokirali kamion Milenijum tima koji je je pokušao da izađe sa gradilišta na put.

„Fingiraju neke radove. Ovo se rešava masovnim protestima na ulici i na izborima. Pozivam sve ovde, aktiviste, predstavnike političkih stranaka da se sastanemo koliko sutra, sa građanima, da vidimo kako da ovo uradimo. Da se dogovorimo šta radimo, ako treba da pravimo straže, smene – treba da se dogovorimo svi zajedno. Da smo pametni to ćemo da uradimo, oko ovoga nema podele“, naveo je.

Rekao je da će svi oni biti još neko vreme tu, da blokiraju kamione. „Moramo da budemo na ulicama, da se dogovorimo zbog svega što nam rade – na znaš gde ćeš pre, da li na Jadar, da li na Izvor“, naveo je.

Grbović: Ovo je poruka jedinstva

Predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović povodom prisustva svih opozicionih stranaka na skupu, za N1 kaže da je to pozitivna poruka, poruka jedinstva da opozicija može da se dogovori oko stvari krucijalnih za grad Beograd, kao što su očuvanje vodoizvorišta i protivljenje ovakvoj trasi metroa koja je nepotrebno skupa i nedovoljno efikasna i neće postići nikakve rezultate. On je naglasio da predstavnici opozicije nisu protiv samog metroa, što je izneo zamenik gradonačelnika Goran Vsić.

Grbović kaže da se na takvu zamenu teza ne bi trebalo obazirati i da svaki građanin zna da milionski grad poput Beograda mora da ima metro i da će opozicija podržati izgradnju, ali da metro „mora da ima neku svoju logiku“, kao i da bude urađen po ceni koja je racionalna i realna. Grbović kaže da prema sadašnjoj ceni kao da gradimo Njujorški metro. „Protivimo se takvom netransparentnom procesu, a naravno da Beograd treba da ima metro“, rekao je Grbović.

Ističe i da se na kraju krajeva pamti samo rezultat i da je manje bitno da li su danas zvanično počeli radovi ili ne pošto će izgradnja trajati godinama, decenijama. On je rekao da je ključan dan za odluku da li će se ovakav metro graditi i po ovoj ceni, 3. april za kada su zakazani izbori.

„Mi smo tu da pošaljemo poruku da dobro znamo šta rade, a ključna bitka će se voditi 3. aprila“, rekao je Grbović.

Popović (SSP): Izgubili osam godina, da bi oni našli način da pare strpaju u džep

Mila Popović iz SSP-a rekla je da smo smo izgubili godine i da smo imali 2012. godine projekat metroa, a da je sadašnja gradska vlast htela da nađe način da stavi sebi novac u džep, da uzme novac na uštrtb građana, da oni zarade. Navodi da danas imamo mnogo skuplji projekat koji, kako ističe, neće rešiti saobraćakne probleme, koji će ostaviti veće delove grada bez mogućnosti da koriste metro i što je najgore, kretaće sa vodoizvorišta u Makišu. Imali su gotov, serviran projekat metroa, odustali su od njega, osam godina smo izgubili, danas bi se vozili prvom linijom, ne bi bili ovde, navodi ona. „Osam godina su tražili način kako da zarade i novac građana stave u džep, a sve samo za njihov lični profit i njihovih investitora koji planiraju ovde i izgradnju poslovno-stambenog kompleksa  za 33.000 ljudi“, kaže.

Ona navodi da su ovaj projekat projektovali političari. „(zamenik gradonačelnika Beograda) Goran Vesić je rekao da je na stoitine stručnjaka učestvovalo, a nije rekao nijedno ime. Mi smo se pitali koji su to stručnjaci rekli da metro ne treba da ide pored glavne autobuske ili glavne železničke stanice, da ne treba linije da se ukrštaju na Trgu Republike… Oni su ovim projektom metroa srušuili sve što je u svetu navuka rekla o metrou“, navela je Popovićeva.

Ekološki ustanak u pozivu građanima naglasio je da su svi institucionalni mehanizmi za odbranu Makiša iscrpljeni. Naveli su da je vlast odlučna u nameri „da zarad milion kvadrata, a na štetu svih nas, ispuni svoj plan i otpočne gradnju na Makiškom polju, i time dovede do potpunog uništenja najvećeg beogradskog vodoizvorišta“.

Izvor: n1, Foto: nova.rs

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top