BRANKO ČEŠLJIĆ: Studenti su trebali izaći s rudarima, svakako neće raditi u struci nego će se uhvatiti krampa

I Branko Češljić, mladić iz sela Haljinići nadomak Kraljeve Sutjeske, koji je kao dvadesetpetogodišnjak postao regionalno popularan zbog svojih stavova jučer i danas je bio s rudarima.

U kratkom razgovoru za Sarajevsku seharu kazao je da je on upravo dijete rudara.

Ja sam došao i jučer i danas da podržim rudare i bio uz njih. Nije to ništa moje. Ja sam došao tu kao dijete, kao unuk rudara. Moje amidže i praamidže bili su rudari, ja sam iz Kaknja. Ako neću njih podržati koji još daju kruh, hljeb ovoj jadnoj ekonomiji koju drže naši, davno sam ih nazvao, ove naše fukare, onda koga ću“, upitao je Češljić.

Dodaje da su pred Vladom danas rudari, a sutra možemo biti svi

Sutra nam je Dan državnosti, a bolje reći ‘održavnosti’ jer smo na kapaljku svi svedeni. Danas su rudari koji su najvrijedniji pred ovog zgradurinom, a sutra svi možemo biti. Ja ne želim da se dovedem u to stanje, a najmanje bih htio da jednog dana tražim nešto pred njemačkom ili stranjskom ustanovom kao izbjeglica iz svoje zemlje. Bilo bi me sramota da se nije nikakav otpor pružio, a vodi nas najgori naraštaj u našoj historiji“, kazao je Branko za Sarajevsku seharu.

Upitali smo ga šta možemo očekivati od ovih protesta.

Od ovih nehljeba političara rudari sigurno neće ništa dobiti, znaju to i oni. A rudarsko je da istraju, da podignu još veću bunu od ove, jer im to priliči. U našoj historiji vi ste imali Husinsku bunu koju su podigli rudari, ali pored rudarske zastave su tada nosili i crvenu zastavu koja nam mnogo nedostaje, ne kao predmet nego kao ideja“, kazao nam je.

Bili smo vrlo direktni i pitali ga kao mladu osobu koja se bavi politikom da li ima pravde bez “belaja”.

Neka narod između sebe izbjegne bilo kakav belaj, a od naših vlastodržaca neka traži pravdu, što se mene tiče, na svaki način jer bolje ne zaslužuju“, kazao je za Sarajevsku seharu Češljić.

Da li je na mladoj generaciji političara da promijene neke stvari, da li nam ide neka promjena?

Zavisi od nas svaki dan, ni mladi političari ne mogu ništa postići u zemlji ako nemaju iza sebe ljude kojima dođe iz guzice u glavu, to je jako razumljivo narodu. Ne može sam čovjek ništa promijeniti i to je jednostavno rješenje, trebaju nam svi ljudi ove zemlje, a na mladima valjda treba ostati ova zemlja. Neću reći država, državu treba pretumbati, ali ova zemlja“, pojasnio je.

Upitan da li je razočaran odzivom građana i omladine kazao je da su Sarajlije trebale podržati ove proteste.

Ja sam jučer bio i moglo je barem 5.000 Sarajlija izaći i doći ovdje, pred kućom im je. Ja znam da je to poprilično svijet koji ne znaju šta je kramp i lopata, ali mogli su studenti doći. Jer ako završe jednog dana taj fakultet većina njih i neće raditi u struci nego će se uhvatiti negdje gradilišta, krampa i lopate, pa će vidjeti kako je rudarima“.

Izvor: Sarajevska sehara, Foto: Društvene mreže

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top