SERGEJ ŠOJGU: Amerikanci uz rusku granicu vježbaju bacanje atomske bombe!

Ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu u utorak je rekao da su američki nuklearni bombarderi tokom proteklih nekoliko sedmica izveli više desetaka borbenih letova kako bi utvrdili spremnost Rusije za nuklearni rat, javlja RT.

“Došlo je do značajnog pojačanja aktivnosti američkih strateških bombardera nedaleko od ruske granice”, rekao je Šojgu nakon sastanka s kineskim kolegom Weijem Fengheom.

U posljednjih je mjesec dana izvedeno oko 30 misija nedaleko od granica Ruske Federacije, oko dva i pol puta više nego prošle godine u istom periodu – dodao je Šojgu.

Šojgu tvrdi da je u sklopu nedavnih američkih vojnih vježbi, koje nose kodno ime Globalna grmljavina, deset strateških bombardera vježbalo simultanu upotrebu nuklearnog oružja protiv Rusije sa zapada i s istoka. Dodao je da su bombarderi od ruskih granica bili udaljeni minimalno 20 kilometara.

Šojgu je potom rekao da odnos Rusije i Kine zbog “trenutnih geopolitičkih turbulencija i povećanog rizika od konflikta” postao važniji.

Izjave ruskog ministra odbrane dolaze u trenutku velikih napetosti na relaciji Rusija-Sjevernoatlantski savez (NATO), poglavito zbog ukrajinskog pitanja.

Kijev tvrdi da bi rusko gomilanje vojske na granici s Ukrajinom moglo biti uvertira u invaziju. Moskva te optužbe odlučno odbacuje.

“Kretanja našeg naoružanja i vojske po našem teritoriju naša su stvar”, priopćila je Moskva.

Vanjska obavještajna služba (SVR), obavještajna služba Ruske Federacije zadužena za djelovanje u inozemstvu, u ponedjeljak je objavila saopćenje u kojem je optužila SAD za organiziranje dezinformacijske kampanje koja za cilj ima potenciranje rizika od konflikta.

“Stvara se slika da će horde ruskih tenkova početi gaziti ukrajinske gradove, a Washington koristi diplomatske kanale kako bi sa svojim saveznicima i partnerima dijelio potpuno lažne informacije o pozicijama naših oružanih snaga uoči invazije na Ukrajinu”, stoji u priopćenju SVR-a.

Rusija i NATO međusobno se terete za povećanje broja letova borbenih zrakoplova u blizini svojih granica.

Moskva je prošle godine naredbu Washingtona da po prvi puta u historiji u ukrajinski zračni prostor pošalje nuklearne bombardere B-1B okarakterizirala kao provokaciju.

Rusija je na taj manevar odgovorila tako da je odmah mobilizirala svoje borbene avione i sisteme za protuzračnu odbranu.

Izvor: Oslobođenje
Foto: Printscreen YouTube / Vesti News

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top