DRAMSKI UMETNICI SOLIDARNI: Sve predstave odustale od takmičenja zbog Branislava Lečića!

I poslednja predstava na 38. susretu pozorišta u Brčkom, „Derviš i smrt“ Narodnog pozorišta Republike Srpske, odustala je od učešća u takmičarskom delu festivala.

Sajt 38. Susreta pozorišta u Brčkom objavio je danas pismo Dijane Grbić, v.d. direktora Narodnog pozorišta Republike Srpske u kojem se objašnjavaju razlozi za izuzeće iz procesa žiriranja. Pismo prenosimo u celini.

„Poštovani,
Obraćamo vam se povodom ovogodišnjih XXXVIII susreta pozorišta / kazališta BiH. U kontekstu aktuelnih dešavanja, Narodno pozorište Republike Srpske se ovim putem izjašnjava o učešću u takmičarskom programu festivala. Želimo da naša predstava „Derviš i smrt”, reditelja Dejana Projkovskog, bude izuzeta iz procesa žiriranja.

Ipak, iz dubokog uvjerenja da Narodno pozorište Republike Srpske mora odgovorno postupati prema svojoj publici, odlučili smo da u četvrtak, 25. novembra, kako je prvobitno planirano, pomenutu predstavu izvedemo.

Budući da se radi o jednom od najvažnijih pozorišnih dešavanja u regionu, sigurni smo da će organizacija sljedećeg festivala proći u najboljem redu, da će susreti u Brčkom ponovo postati siguran prostor za sve umjetnike koji pozorište stvaraju, prostor unutar kojeg se o svojim umjetnicima i svojoj publici brine i odnosi sa uvažavanjem, te da ćemo se ponovo susresti, u prijatnijoj atmosferi.

Dijana Grbić, v. d. Direktora“

Večeras se izvođenjem predstave „Derviš i smrt“ pozorišni festival u Brčkom završava. Da podsetimo, prethodno su brojni učesnici negativno reagovali na učešće Branislava Lečića u žiriju odustajanjem od takmičarskog dela, a pojedini su se i povukli sa festivala.

Izvor: Nova.rs
Foto: Promo/Susreti pozorišta BIH

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top