SASTANAK VUČIĆ-PUTIN: Rusija će nastaviti da podržava Srbiju po pitanju Kosova

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je u četvrtak u susretu s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Sočiju da će biti nađeno rješenje za cijenu ruskog gasa koje će biti prihvatljivo za Srbiju.

“Znam da vas neka pitanja posebno brinu, povezana s istekom ugovora o kupovini gasa. U svakom slučaju, naći ćemo takvo rešenje koje će biti sigurno prihvatljivo za naše srpske prijatelje”, rekao je Putin, prenosi Beta.

Ruski predsjednik je istaknuo i važnost vojno-tehničke suradnje dvije zemlje, kao i suradnje na međunarodnoj areni.

“Što se tiče Kosova, vi znate da je pozicija Rusije prinicipijelna, da ne podleže trenutnoj političkoj situaciji. Mi podržavamo vašu poziciju kada je reč o rješenju kosovskog problema i nadam se da će se riješiti tako što će odgovarati interesima svih ljudi koji tamo žive”, rekao je Putin.

Vučić je zahvalio Putinu što je našao vrijeme za susret uprkos pandemiji koronavirusa.

“Smatram da su odnosi Srbije i Rusije na najvišoj razini, da su dvije zemlje streteški partneri, kao i da se odnosi dvije zemlje razvijaju u svim oblastima”, rekao je Vučić i izrazio veliku zahvalnost za rusku podršku teritrijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

– Razgovarali smo o mnogo tema, tri sata smo razgovarali… On je shvatio koliki je značaj gasa za našu zemlju, i cijena, i količina. Postigli smo nešto što smo pokušali i predsednik Putin je pokazao prijateljstvo prema Srbiji… Dobili smo neverovatnu cinenu od 270 dolara po kubnom metru gasa u narednih šest mjeseci, kao i povećanje količine gasa i fleksibilnost za koju sam posebno molio  – rekao je Vučić I dodao:

– Rusija će nastaviti da podržava Srbiju po pitanju KiM. Putin je imao oko 90 pitanja za mene iz različitih oblasti, ja sam imao svojih 10 obimnijih tačaka. Razgovarali smo o KiM, dugo smo pričali o situaciji u cijelom regionu, o pritiscima, o nepostojanju želje kod Albanaca za dijalogom. Upoznao sam ga sa različitim promjenama odnosa u regionu.

Izvor: Agencije, Foto: Društvene mreže

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top