POČEO EKOLOŠKI USTANAK: Policija postavila blokade, blokirani auto-put i Kneza Miloša!

Pokret Ekološki ustanak pozvao je pripadnike policije da na današnjem protestu, kada će biti blokirano više saobraćajnica širom Srbije, stanu uz građane i da „ustanu u odbranu zakona i institucija svoje zemlje“.

„Pripadnici policije, ne dozvolite da budete instrument za uništavanje i ponižavanje države. Zaštitite državu i građane od veleizdajničkog režima koji Srbiju ponižava i rasprodaje u bescenje. Stanite uz svoje sugrađane koji brane i svoju i vašu imovine od besramne ‘legalizovane’ pljačke“, navodi se u saopštenju tog pokreta.

Oni su pozvali policiju i da se suprotstavi „režimskom kriminalu koji kriminalizuje i njihove redove“.

„Pripadnici policije, bezakonje ce zakucati i na vaša vrata. Ustanite zajedno sa građanima u odbranu ustavnog poretka Republike Srbije“, piše u saopštenju.

Jedan od lidera tog pokreta Aleksandar Jovanović Ćuta ranije danas je poslao video poruku u kojoj je „pozvao građane na hrabrost, kao i poruku policiji da dobro razmisli na čijoj će strani danas biti“.

Blokada saobraćajnica zbog donošenja Zakona o referendumu i građanskim inicijativama i Zakona o eksproprijaciji zakazana je za 14 časova, dok će skup u Beogradu početi u 13 časova ispred Palate pravde.

MUP aktiviste obavestio o zabrani skupa, oni kažu – ne odustajemo od blokade

Komandir policijske stanice Savski venac Aleksandar Krstić razgovarao je sa jednim od lidera pokreta Kreni-Promeni Savom Manojlovićem, pokušao da mu uruči rešenje o zabrani skupa i pokušaja jednočasovne blokade saobraćaja i tom prilikom ga obavestio da je prijava skupa odbačena i upozorio ga da će policija biti u obavezi da reaguje u slučaju blokade saobraćaja.

Manojlović je posle toga medijima rekao da će, uprkos odluci MUP-a, blokirati i danas Gazelu i pozvao je građane da blokade saobraćajnica vrše u manjim grupama, jer “masovne grupe mogu lako blokirati”. Ako zahtevi ne budu ispunjeni, kaže, Srbija će “naredne subote stati”.

Manojlović je rekao da je „donet neustavan zakon i da ako bude izazvana bilo koja razbijena glava, ona će ići na dušu ministra“.

„Što se tiče nas kao profesionalaca, verujte da do toga neće doći ukoliko sa vaše strane ne bude napada na službena lica. S naše strane je dužnost da vas upozorimo i izdamo upozorenje u slučaju da bude blokade saobraćaja“, rekao je Manojloviću Krstić

Zamolio ga je, kako je rekao, i sa ljudske strane da koridor koji je međunarodni ne blokiraju.

„Pokušaćemo da blokiramo, pozivamo policiju da bude s nama, takvo zakrčenje će predstavljati i zakon za pravni sistem Srbije, siguran sam da policajci misle isto što i ja, žao mi je što smo danas na suprotnim stranama“, rekao je Manojlović.

Krstić mu je odgovorio da policija „nikad nije na suprotnoj strani, nego uvek na strani građana“.

„Ja nisam doneo zakone, niste ni vi, mi ih sprovodimo, sve zakone moramo da sprovedemo, da nije nas, zamislite kako bi se ljudi ponašali na mostu Gazela“, rekao je Krstić.

Manojlović je ponovio da je zakon protiv koga su ustali neustavan.

„Svestan sam da ovom prijavom kršim zakon, spreman sam da snosim sve konsekvence, siguran sam da će nam istorija dati za pravo“, kaže Manojlović.

Demonstranti pokušali da probiju kordon

Na desetine građana je sa platoa ispred Palate pravde krenuli su u šetnju ka Gazeli.

U koloni građana su Dragoljub Bakić, Aleksandar Jovanović Ćuta…

Građani skandiraju „Vučiću lopove“, dok policija poručuje neće moći dalje od kordona u Savskoj ulici.

Nastavljeno je skandiranje: „Čuje se do nebesa, nema više SNS-a, Aco lopove“…

Sa policajcima u kordonu pokušao da je razgovara Aleksandar Jovanović Ćuta, govoreći da je ovo i njihov grad.

Demonstranti na čelu kolone pokušali su da probiju kordon policije u Savskoj kako bi prošli dalje ka Gazeli.

Nakon gurkanja sa kordonom policije u Savskoj ulici, Ćuta je poveo građane okolnim putem, kroz Sarajevsku ulicu.

Grupa koja se iz Savske uputila ka Sarajevskoj je takođe zaustavljena, a policajci su stavili štitove, javlja naš reporter.

I Sarajevsku ulicu blokirala je policija, dok je most Gazela još prohodan za saobraćaj. Iznad Gazele primećen helikopter koji nadleće.

Građani u koloni koji su se kretali Višegradskom ulicom stigli u i u Kneza Miloša, koja je takođe blokirana.

Deonica auto-puta na Novom Beogradu je blokirana. Na kolovozu su građani i policajci u visini Sava centra.

Izvor: Danas
Foto: Milica Kovačević

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top